Андрей Кончаловски пристига у нас, за да представи последната си творба "Лешникотрошачката 3D"
      facebook 
Стоп кадър
Сряда, 24 Август 2011 11:17
Руският режисьор Андрей Кончаловски пристига в София на 7 септември за българската премиера на най-новата си лента "Лешникотрошачката 3D" (2010, с Нейтън Лейн, Джон Туртуро, Ел Фанинг, Юлия Висоцка). Той ще гостува в страната ни по покана да разпространителите на заглавието "А плюс филм" и "Радивижън". Руският културно-информационен център и "Жокер Медиа" са съорганизатори на визитата на режисьора у нас, която е в рамките на седмицата, посветена на неговото творчество, когато в Дом на киното ще бъдат прожектирани шест от филмите на Кончаловски.
На 7 септември в 19 ч. той ще гостува в Дом на киното за разговор със зрителите преди прожекцията на "Лустро" (2007), който ще бъде модериран от проф. Александър Грозев. На 8 септември от 11 ч. ще се състои пресконференцията му в Руския център, а вечерта от 19 ч. ще бъде и официалната премиера на "Лешникотрошачката 3D".
Носителят на голямата награда на журито от Кан за "Сибириада" (1979) и номиниран за "Златна палма" още три пъти - Андрей Кончаловски, е роден 20 август 1937 г. в дворянско, но и творчески настроено семейство. Дядо му е прочут пианист, чичо му - художник, а баща му Сергей Михалков, държавен поет и председател на Съюза на съветските писатели. Макар да следва музика, Кончаловски завършва кино под ръковоството на Михаил Ром и се отдава на седмото изкуство. Кариерата му стартира повече от многообещаващо. През 1962 г. той е асистент на Андрей Тарковски в "Иваново детство", а две години по-късно и негов съсценарист в "Андрей Рубльов".
Седмицата на Андрей Кончаловски, подготвена от екипа на Дом на киното, включва филми както от ранния, така и от късния, но все руски период на режисьора. През 1969 г. той екранизира Тургеневото "Дворянско гнездо", който ще можете да гледате в Дом на киното на 8 септември, петък, от 20:45 ч.  Главните роли в драматичната любовна история са поверени на полската звезда Беата Тишкевич и руските й колеги Леонид Кулагин и Ирина Купченко.

Отчужден от невярната си съпруга, Феодор (Кулагин) решава да се върне в родния си дом в Русия след дълго странстване в Европа. При едно гостуване у своите съседи се запознава с Лиза (Ирина Купченко). Отново срещнал любовта, той не би могъл да я задържи, защото тя е греховна и непозволена, а новата му любима не може да се примири с това. Съпругата му Варвара Павловна (Тишкевич) се завръща и съдбата отнема надеждите му за щастие.

Година след "Дворянско гнездо", през 1970 г., Андрей Кончаловски екранизира една от най-прочутите пиеси на Чехов, макар че би било грешно за някоя от тях да се каже, че не е, "Вуйчо Ваньо". Филмът по нея можете да гледате на 9 септември, петък, от 18:30 ч.

Филмовият сценарий на "Вуйчо Ваньо", който Кончаловски написва само за две седмици, се придържа към текста на драмата. Актьорският състав е съобразен с предписанията на драматурга и включва Инокентий Смоктуновски, Сергей Бондарчук, Ирина Купченко и др. Костюмите и интериорите пресъздават Русия от епохата на края на деветнадесетия век, но въпреки това филмът е индивидуална версия на класически текст от голям режисьор. Филмът е откровено мрачен, атмосферата е тежка, задушаваща, нещо, което в драмата на Чехов не е експлицирано по този начин. Кончаловски обяснява този факт с влиянието на Бергман върху него като режисьор: "Достойнството на този мой филм, както и недостатъците му впрочем, до голяма степен се дължат на Бергман. Правех бергмановски мрачен филм, докато за Чехов неизменно са характерни хуморът и иронията."

Огромна популярност печели Кончаловски с поетичната  музикална мелодрама в стила на Клод Льолуш "Романс за влюбени" (1974), която ще бъде излъчена в Дом на киното на 9 септември, петък, от 20:30 ч. Филмът печели голямата награда „Кристален глобус” на фестивала в Карлови Вари и разказва драматичната история на двама млади влюбени (Евгений Киндинов и Елена Коренева), които съдбата разделя.   

С "Кокошчица Ряба" (1994, с Ина Чурикова) Кончаловски се връща към ранния си поетично-реалистичен стил. В интервю за книгата "Горчиво кино" (Борислав Колев; София, 1995) руснакът споделя, че това е както най-любимата, така и най-личната му лента. Филмът можете да гледате на 10 септември, събота, от 17:00 ч.

"Кокошчица Ряба" е политическа сатира, която ни отвежда в малкото руско селце Безводное през 90-те години на 20 век - времето на демократичните промени и зараждащия се капитализъм. Филмът разказва за историята на Ася Клячина - главната героиня от филма на Кончаловски от 1967 г. "Асиното щастие". Тя обяснява защо демокрацията в Русия не върви. Мъжът й е пияница и живее с циганка, а синът й работи за мафията. В същото време гневът на населението срещу местния капиталист се излива в протестна прокомунистическа демонстрация. А пък любимата кокошчица на Ася Ряба започва да расте... и да говори.

През 200 г. Кончаловски печели голямата награда на журито и наградата на УНИЦЕФ от фестивала във Венеция с "Домът на глупците", който можете да видите на 11 септември, неделя, от 17:00 ч.  

Действието се развива през 1996 г. по време на първата война в Чечня в психиатрична клиника, разположена близо до границата. Яна (Юлия Висоцка) и останалите пациенти живеят там, без да подозират за предстоящите събития. Една сутрин те откриват, че медицинският персонал е изчезнал. Настъпва хаос - някои решават да избягат, но тътенът на близките бомбардировки ги връща в сградата, която възприемат като свой дом. Яна намира убежище в света на мечтите със своя акордеон и песните на Брайън Адамс.

Развихрил се в своя нехоливудски стил, в "Домът на глупаците" Андрей Кончаловски рисува войната между Русия и Чечня като конфликт между безумци, в сравнение с които обитателите на психиатричната клиника са напълно нормални хора, пише Дебора Йънг в сп."“Variety". Тази ексцентрична приказка притежава комично-гротескната привлекателност на филм на Фелини и би допаднала на подбрана аудитория.

"Лустро" е един от най-новите филми на Андрей Кончаловски, който ще можете да видите веднага след срещата-разговор с него, на 7 септември, сряда, от 20:00 ч.

Главната роля в него отново е поверена на последната, пета съпруга на режисьора - Юлия Висоцка. Тя е Галя - красиво младо момиче, което пристига от миньорски град в Москва, за да сбъдне мечтата си да стане манекенка. Сатирата на модния бизнес, каквато може да се очаква от ас като Кончаловски, буди противоречиви реакции в родината на режисьора, но той я защитава с думите, че е нелицеприятна, защото показва действителността такава, каквато е.

Цената на билета за всички филми от седмицата на Кончаловски е 5 лв., включително за разговора с режисьора и прожекцията след него.

Информацията е предоставена със съдействието на Владимир Трифонов, Дом на киното и Лора Трайкова, СФФ.
 
Присъединете се към страницата на svetlosenki.com - Изкуството като начин на живот във facebook.

 

За да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител. Можете да се регистрирате от тук.

 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас