Изложба "Еврото"
      facebook 
Изложби
Петък, 14 Октомври 2011 12:53
До 20 ноември 2011 г. Българската народна банка е домакин на изложбата "Еврото", организирана за първи път в България от Европейската централна банка. През последните няколко години тя беше посетена от над 100 000 души от цяла Европа - от Талин до Рим, Берлин и Париж. София е поредната столица - домакин на събитието.
Организирана във формата на игри и интерактивни презентации, изложбата приканва посетителите да научат повече за евробанкнотите и монетите в пет тематични области - банкноти, монети, защитни елементи, история на парите и детски кът. В нея са включени видеоигри, филми и уникални експонати, свързани с производството на пари, например холограма от банкнотата от 50 евро, възпроизведена в гигантски размер.
Три видеоигри дават възможност на посетителите да проверят познанията си за Европа, като свържат националните символи върху евромонетите със съответните държави, които ги емитират, или да се запознаят със защитните елементи, съединявайки "накъсана" банкнота.
С помощта на интерактивни средства любознателните могат да научат как да разпознават защитните елементи, за да могат лесно да проверят дали една банкнота е истинска. На посетителите се раздават безплатни справочници с описанието на защитните елементи.
Малките посетители могат да проследят историята на едно полицейско разследване, написана от деца от над десет европейски държави. С помощта на интерактивните табла възрастните могат да сравняват истински и фалшиви банкноти или да разпознават от кои държави от еврозоната са представените монети. Могат също така да се опитат да вдигнат тежест, равна на тази на златно кюлче.

Изложба "Еврото" в Българската народна банка

Работно време: 9.00 - 16.00 в работни дни
10.00 - 17.00 в почивни дни
Място на събитието: Паричен салон на Българската народна банка
Адрес: София, площад "Княз Александър І" 1

Входът за събитието е свободен

В рамките на изложба "Еврото" на ЕЦБ, на която Българската народна банка е домакин до 20 ноември 2011 г., се провеждат две състезания - за рисунка и есе, в които всички участници печелят награди.
Темата и на двата конкурса е "Моята идея за български символ на европейските пари".
Състезанието за рисунка е за деца, които към 16 септември не са навършили 12 години. Всички, които към 16 септември имат навършени 12 години, могат да се включат в конкурса за есе. За всички участници са предвидени награди, като за класиралите се на първите три места ще има и специални подаръци.  
Рисунките и есетата се изпращат на адрес: София 1000, пл. "Княз Александър I" 1, за конкурса "Моята идея за български символ на европейските пари". Краен срок - 10 ноември 2011 г.
 
Присъединете се към страницата на svetlosenki.com - Изкуството като начин на живот във facebook.

 

За да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител. Можете да се регистрирате от тук.

 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас