Да спасим Емо с изкуство
      facebook 
Таланти
Написано от Надя Христова   
Вторник, 31 Март 2009 20:22
Емил Василев Харизанов е син на керамиците Васил и Пепа Харизанови. От малък проявява интерес към занаята на родителите си и учудва със сръчността и начина си на мислене, неприсъщи за възрастта му. По-късно е приет в Националното училище за изящни изкуства "Илия Петров". Там Емил доразвива таланта и уменията си, като обръща особено сериозно внимание на часовете по скулптура. След успешното си дипломиране, Емил полага изпити и е приет в Академията за приложни изкуства във Виена. Той е сред малцината в курса на известния австрийски професор по скулптура и мултимедии Ервин Вурм, който отличава Емил, възлагайки му самостоятелни задачи и упражнения. По време на обучението си във Виена работи и се издържа сам като първоначално разнася пици, а по късно работодател му става проф. Ервин Вурм.
Емил завършва шести семестър от следването си в Академията за приложни изкуства във Виена през 2008 година.
След нелеп инцидент на 24.08.2008 г. като по чудо оживява след счупване на пети шиен прешлен.
В момента Емил е в съзнание, парализиран от раменния пояс надолу с частична подвижност в ръцете, но с висок шанс за оздравяване. Израелският неврохирург проф. д-р Юлий Трегер (заместник директор на израелската клиника Льовенщайн) пристига лично в дома на сем. Харизанови. Констатацията е, че за възстановяването на Емо има над 90% шанс. За тази цел е необходимо събирането на средства за лечение и рехабилитация извън България, надхвърлящи 200 000 евро. Вариантите до момента са два:  Изрaел в клиниката Льовенщайн и Параплегичен център в Швейцария в клиниката Нотвил. В момента се проучват и други клиники в Германия и Словения.
След преживяната силна депресия вследствие травмата и парализата, Емил възвърна най-силната лечебна сила – вярата и волята си за пълноценен живот.

Повече информация: http://save-emo.org


 
Присъединете се към страницата на svetlosenki.com - Изкуството като начин на живот във facebook.

 

За да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител. Можете да се регистрирате от тук.

 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас