"Лечебно дишане" от Мустафа Картал
      facebook 
Литература
Понеделник, 17 Септември 2012 14:22
Като механизъм за постигане на задълбочено мислене и промяна в начина на живот дихателните практики заемат важно място в личностното развитие. Чрез тях човек се научава как да се освободи от тревогата и напрежението, как да намали притеснението, как да се избави от стреса. Нещо повече - би се справил с редица неразположения и болестни състояния. По тази причина в наши дни те се прилагат масово във всички видове лечения - и чрез класическата, и чрез алтернативната медицина. Конкретни примери сочат, че правилното дишане осигурява оптималните условия за пълноценното протичане на процесите в нашия организъм, а само здрав човек  може да има щастлив, спокоен и хармоничен живот.За автора:


През 1979 г. Мустафа Картал започва оперната си кариера в Истанбулската държавна опера и балет. Той усъвършенства дихателните техники пранаяма и кокю хо, след това издава първата си книга "Магическата сила на дишането". В следващата - "Дихателна терапия", представя свои разработки в областта на холотерапията, а "Гласови техники" е настолен учебник за учениците и студентите по музика и пеене. Други негови книги са: "Всичко може да се промени", "Лечебно дишане", "Осъзнаване на дишането" и "Изкуството да дишаме".
Авторът води курсове и изнася лекции за усъвършенстване на техниките на дишане.

ЛЕЧЕБНО ДИШАНЕ - МУСТАФА КАРТАЛ

ОТКЪС

Защо написах тази книга?


От дълго време изследвам как практиките на правилното дишане  и пеене, които съставляваха част от моето академично обучение, въздействат върху емоциите, мислите и физическото ни състояние. При пеенето и спорта използвам техники на дишане, оказващи силно въздействие върху индивида. Тяхното приложение подобрява здравословното състояние и допринася за личностното развитие. Това ме накара да започна задълбочена работа по тази тема. След като споделих опита си в книгите "Гласови техники", "Техники на дишането", "Дихателна терапия (Холотерапия)" и "Промяната на едно води до промяна на всичко", реших да споделя с читателя проучванията и разработките си по оздравителната сила на дишането.
Недостатъчното и неправилно дишане  лежи в основата на всички връхлитащи ни неприятни изживявания. Ако организмът ни получава необходимото количество кислород, той няма да се разстройва и боледува. Първопричината за всички проблеми и неразположения е липсата на достатъчно  количество кислород.
Дихателните упражнения връщат в първоначалното  им състояние нашите чувства, мисли и физическа кондиция, всички те разстроени, защото не сме използвали диафрагмата и сме дишали повърхностно. За да живеем уравновесено, хармонично, спокойно, дълго и здравословно, трябва да доставяме на организма си необходимото му количество кислород. Чрез тази книга искам да науча читателя да диша правилно и достатъчно, да отстрани своевременно недостатъците и да разшири максимално потенциалните си възможности, акцентирайки върху оздравителната сила на дишането. Споделените тук познания са препоръки, извлечени от моя опит и проучвания. При лечение на всяко неразположение се консултирайте с вашия личен лекар.

СИСТЕМА ЗА ЛЕЧЕНИЕ ЧРЕЗ ДИШАНЕ

В състояние ли сме  да разберем дали дихателната ни система работи на пълни обороти? Навярно не. Защото, когато сме здрави, не й обръщаме внимание. Ако използваме пълния й капацитет, веднага ще преодолеем неразположенията. Неизбежният ежедневен стрес не би оказвал влияние върху  храносмилателната и кръвоносната ни система. Сънят ни би бил спокоен, а сексуалният живот – удовлетворителен. Тялото щеше да остарява бавно, да живее нормално и без сътресения. Не бихме имали сърдечни кризи, онкологични заболявания,  артрит или ревматизъм, а ранна склероза не би погубвала ума ни.
Организмът работи като едно цяло. И когато всички му части изпълняват функциите си адекватно, производителността е на най-високо ниво. А за да бъде такава, организмът се нуждае от определено количество  енергия. Тази потребност се задоволява чрез приемането на достатъчно количество кислород. Продуктивността на дихателната система е пряко свързана с количеството поет кислород. Оздравяването изисква достатъчно енергия.
Заложената  в нас системата за подобряване на състоянието на организма е невидима, но е повече от ясно, че такъв механизъм съществува. В процеса  на еволюцията организмът си е изградил собствена система за  ремонт, която да се противопоставя на увреждащите го и разболяващите го сили. Доказателство за наличието на такъв естествен механизъм е, че през дългия еволюционен процес, когато не са съществували алтернативна медицина и лекари, ние сме оцелели.
Чрез тази книга целя да обясня, че хората, които дишат дълбоко и продължително, притежават потенциал да съхранят здравето си  и да преодолеят неразположенията, а хората  със здравословни проблеми  могат да се справят с тях, като отново започнат да дишат правилно.
Сама по себе си  структурата на дихателната система е доста сложна, а поддържането  на тялото здраво  е една от най-сложните й задачи. Формулировката "горе – като долу" ни дава ключ  да разберем, че дихателната система е мерило за работата на целия организъм. Механизмът на самолечение чрез дишане въздейства върху  повечето части на тялото като цяло, започвайки от ДНК.
Системата за подобряване чрез дишане  е своеобразна връзка между живата и неживата природа. Системата действа непрестанно чрез вдишването и издишването, така естествени в живота. Тя се намира в състояние на постоянна аларма.
Тази система има способността да разпознава и определя нанесените щети. Тя отстранява успешно както сериозни, така  и моментни проблеми. Обикновено подобрението идва от само себе си. Това се възприема като естествена способност,  кореняща се в структурата на ДНК. Възникналото  поражението автоматично активира системата за самозащита и стартира процеса на подобрение.
Да сравним един организъм  с неразположение със замърсена и напълно лишена от живот река. Еколозите твърдят, че  замърсената река винаги има шанс да се възстанови. Така и организмът има потенциал да се обнови и по всяко време да отстрани неразположението. При замърсяване реката може да се изчисти и оздрави до определена степен. Но ако е замърсявана продължително, след известно време, поради претоварване на естествения пречиствателен механизъм, тя не  може повече да се пречисти. И тогава, в резултат на измирането на растителните чистачи и полезни микроорганизми, потокът на енергията се променя и реката се разболява. Ако за известно време в нея не се хвърлят вредни вещества, концентрацията на замърсителите започва да намалява, а количеството  на кислорода – да нараства; слънчевите лъчи проникват по-дълбоко. Живите организми се възстановяват и помагат на реката да се прочисти. Така енергийният поток се възвръща и реката оздравява. Подобно на този пример  и човекът с увреден организъм, ако в един момент започне да диша правилно, е в състояние да възобнови всички намалени функции, за да възстанови системата и отново да бъде здрав.
Неправилното дишане е причина за недостиг на метаболитна енергия. С други думи, недостатъчната дихателна дейност намалява количеството енергия, нужна, за да  протече метаболизмът. Важно  е да се знае, че в повечето случаи  апнеята и дихателната недостатъчност са причинени от физически и емоционални травми в миналото. Много хора не могат да активират своята програма за  подобрение, понеже не знаят какво значи правилно и достатъчно дишане и не са се научили как да го използват.
Правилната дейност на мозъка и нервната система зависи от обръщението на достатъчни количества кислород и въглероден диоксид. Поради това дихателната дейност е основната програма и тя  влияе върху всички останали в организма. Само с подобряване  на дишането може да се постигне здравословна работа на всички останали системи и в резултат на това  да започне процесът на подобрение.

"Лечебно дишане" излиза на български под знака на ИК "Сиела". Превод: Елен Кирчева.
 
Присъединете се към страницата на svetlosenki.com - Изкуството като начин на живот във facebook.

 

За да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител. Можете да се регистрирате от тук.

 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас