Антистатик VI - фестивал за съвременен танц и пърформанс
      facebook 
Танц
Вторник, 09 Април 2013 16:18
Шестото издание на Антистатик ще срещне българската публика с новото поколение утвърдени артисти на международната сцена на съвременния танц и пърформанс, поколение, което преосмисля изкуството и посочва бъдещите тенденции.
Събитието ще се проведе за шеста поред година от 15-ти до 21-ви април в Червената къща, Театралната зала на Софийски университет, Театрална работилница „Сфумато“ и артистично ще излезе дори и на улицата. През годините на съществуването си Антистатик изгради ясен профил на платформа за категорични артистични позиции, затова и логично избира за мото на новото си издание „Профилът е важен“. В неговите рамки в София ще бъдат представени ярки авторски представления на изпълнители и хореографи от Европа, Азия и Северна Америка, които посочват новите динамики на международната сцена на съвременния танц и пърформанс.

Фестивалното начало ще постави музикантът и композитор Зимон Румел (Германия) с артистичната акция „Фрагменти танцов под”. Между 13-ти и 15-ти април, вдъхновен от градските пространства, той ще рисува танцувално на следните шест места из центъра на София:
13 април (събота), 14 ч. - Орлов мост (на самия мост) / 17 ч. - Подлез на метро спирка СУ „Климент Охридски“
14 април (неделя), 11 ч. - Градинката пред Народния театър / 17 ч. - пред Народното събрание
15 април (понеделник), - 11 ч. пред Министерство на културата / 18.30 ч. - пред СУ „Климент Охридски“

Специална изложба в Червената къща ще покаже „запечатаните“ следи от неговото изкуство. Откриването й е на 16-ти април от 19 ч., но също така може да бъде посетена в рамките на фестивала между 16-ти и 21-ви април.

Официалното откриване на Антистатик VI ще постави едно от имената, утвърдили своя категоричен артистичен профил и новаторско присъствие в европейския танц - Естер Салoмон (Унгария/ Германия). На 15-ти април от 19 ч. в Театралната зала на СУ тя ще представи своето соло „Танц за нищото“ / „Dance for nothing“/, вдъхновено от музикалната композиция „Лекция върху нищото“ (1949) на легендарния американски композитор Джон Кейдж.

Програмата на фестивала предлага още много предизвикателства и интересни представления.

Лекционна програма в Гьоте-институт в седмицата преди фестивала в рамките на Платформата за танцови практити и теории "Без дистанция":
11.04., четв., 18:00 ч. - Съвременен танц и пърформанс в България от 1989 г. - лектор Ани Васева
12.04., пет., 18:00 ч. - Началото на съвременния танц: Judson Dance Theatre - лектор Мира Тодоорва
13.04., съб., 18:00 ч. - „Лекция върху нищото“ на Джон Кейдж - лектор Румен Бальозов
 
Присъединете се към страницата на svetlosenki.com - Изкуството като начин на живот във facebook.

 

За да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител. Можете да се регистрирате от тук.

 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас