„Ден на Полша“ - прожекция на документални филми за полското културно наследство
      facebook 
Събития - Стоп кадър
Петък, 17 Май 2013 13:25
Полският институт и Международната фондация за българско наследство „Проф. Петър Детев“ организират „Ден на Полша“. На събитието, което ще се състои на 20-ти май в Американски център на Столична библиотека (пл. „Славейков“ 4А), ще можете да видите прожекция на документални филми за полското културно наследство. Входът за събитието е свободен.

Прожекция на 3 филма от цикъла „Пътеводител за поляците”.
Проектът е осъществен в сътрудничество с Института „Адам Мицкевич“ във Варшава.


ПРОГРАМА


11.00 ч.
ЗОВ ЗА СВОБОДА
Сценарий и режисура - Войчех Слота и Лешек Гноински (2010, 72 мин.)
Разказ за полския рок като явление в европейската култура от 80-те години. Как рок музиката може да промени политическия строй? Дали с помощта на рока може да се запази личната свобода в една тоталитарна държава? Как цензурата влияе върху качеството на музиката и текстовете на рок парчетата?

12.15 ч.
POLITICAL DRESS
Режисьор - Юдита Фибигер, сценарий: Юдита Фибигер, Ева Олбрихска (2011, 61 мин.)
Може ли облеклото да бъде политическа демонстрация? Може ли да си модерен във време, когато на рафтовете в магазините има само работни дрехи? Може ли външният вид да символизира свобода? Модата става идеологически израз, несъгласие с полското „тук и сега“.

14.00 ч.
ИГРАЧКИ

Сценарист и режисьор - Анджей Волски (2011, 52 мин.)
Люлеещо се конче, пушка, топчета за пинг понг, внесени от Запада - с това играят и за това мечтаят като малки момчетата от филма „Играчки“ на Анджей Волски. По време на реалния социализъм полските играчки са по-различни от тези на Запад. Режисьорът използва филмови архиви и спомени от детството на такива известни хора като Лех Валенса, Томаш Яструн и Дорота Масловска.

14.55 ч.
ЕЛБЛОНГ - РАЗКАЗЪТ НА ВЕКОВЕТЕ

Режисьор - Славомир В. Малиновски (2005, 35 мин.)
Документален филм с възстановки за 1000-годишната история на град Елблонг. Средновековният монах Арман от Беловис, историческа личност, живяла в Елблонг в края на XIII и началото на XIV век, ще ни води през десетвековната история на града. Заснетият материал допълват кадри с виртуална действителност (3D).

15.30 ч.
ЗАБРАВЕНИЯТ НЕКРОПОЛ

Режисьор - Славомир В. Малиновски (2002, 52 мин.)
Филмът проследява работата на полските археолози в Египет, води ни в скрития на няколко десетки метри под земята необикновен дворец на фараон и разкрива най-големите тайни на везира Мереф-небеф, най-могъщият след фараона управник в държавата.  

16.20 ч.
СТАРАТА ДОНГОЛА

Филм от цикъла за Судан СУДАН - пътуване във времето“.
Режисьор - Славомир В. Малиновски (2009, 50 мин.)
Филм за работата на полските археолози в Старата Донгола в Судан, където преди векове възниква първото християнско кралство в средновековна Африка - Макурия, чийто владетел е покръстен от византийски мисионери.
 
Присъединете се към страницата на svetlosenki.com - Изкуството като начин на живот във facebook.

 

За да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител. Можете да се регистрирате от тук.

 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас