„Масичке, дай да ям!“ - изложба в галерията на Чешки център
      facebook 
Събития - Изложби
Понеделник, 17 Юни 2013 13:26
Изложбата „Масичке, дай да ям!“, която ще бъде открита на 20-ти юни от 18:00 ч. в галерията на Чешки център ( ул. „Раковски“ 100), отразява специфичната атмосфера на чешките приказки, привличащи вниманието на публиката от цял свят. Подборът е дело на Михаел Вашку, куратор и дизайнер от Czechdesign (неправителствена организация, създадена през 2003 г. с цел насърчаване и популяризиране на чешкия дизайн).
Пътуващата изложба на съвременен чешки дизайн е включена в програмата на петото поред издание на международния фестивал за дизайн и визуална култура „Sofia Design Week“ (21 – 30.6.2013).
„Чешките приказки са високо ценени, заради своята специфична проникновеност и оригиналност. Филми като „Три орехчета за Пепеляшка“ (1973) са спечелили сърцата на деца и възрастни от цял свят. Отразяват се спомените от старите времена и създават мечтана представа, която не е само реакция на филмовата сцена, но ни показва здравата основа от идеи и сценарии. Приказките носят нашата колективна европейска идентичност. Техният образен език изразява грижите, притесненията и радостите на предците ни, използва архетипни образи, които често крият някоя мъдрост. Не поставят на децата ограничения във въображението, затова и те толкова много ги харесват. Именно приказките са отражение на детския вътрешен свят. Няма смисъл от логично обяснение на приказките. Тяхната цел е да провокират чувствата на зрителя, най-вече в сърцето му. Затова нищо чудно, че могат да бъдат асоциирани с дизайна.
Дизайн не означава оптимизиране на традиционните изделия, които биха се отличавали със своята функционалност. Точно обратното, дизайнът въздейства върху наблюдателя, както приказката върху слушателите. Общото между тях е повтарящото се чувство на радост винаги, когато дизайнът се появява пред очите на човека, както нестихващото желание на децата да чуят отдавна позната приказка отново и отново,“ споделя Михаел Вашку.

Изложбата ще продължи до 30-ти август 2013 г.
 
Присъединете се към страницата на svetlosenki.com - Изкуството като начин на живот във facebook.

Етикети: Изложби Събития
 

За да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител. Можете да се регистрирате от тук.

 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас