50 години Художествена галерия - Добрич
      facebook 
Събития - Изложби
Понеделник, 12 Август 2013 12:08
През 2013 г. Художествената галерия в Добрич отбелязва половин вековна дейност. На тази годишнина е посветена изложбата от фонда, подредена в две зали, имаща за цел да представи неконвенционални за времето, в което са създадени, творби. Това са работи от хартия от изложбите „Хартията“, които галерията организира в продължение на повече от едно десетилетие, както и дигитални принтове върху платно - от дарението на известния български художник Александър Стефанов, носител на голямата награда „Златен медал“ на Международната изложба - конкурс за силикатен дизайн във Валенсия и на наградата на СБХ за 1990 г.

През годините „Хартията“ се превърна от проект на галерията в програма, по която екипът работи и до днес. Започнала като среща на група български художници, работещи и експериментиращи с този материал, „Хартията“ се развива и разширява обхвата си като обединява в Добрич творци от различни страни и континенти: България, Корея, Словения, Македония, Сърбия, Франция, Швейцария, Испания, Турция, Унгария, Румъния, Босна и Херцеговина, Беларус, Япония, Финландия и др. В 10 поредни години изложбите се предхождат от съвместната творческа работа на художниците в пленерен формат. За организаторите са важни и двата аспекта - творчески и екологичен, защото отпадъчната рециклирана хартия се превръща в произведения.

Днес в залите на изложбата са експонирани творби на художници, участвали от 1995 до 2005 г. в изложбите: „Реквием“ на Ангел Станев - колаж, комбиниращ хартия и восък, „Скеч за Царицата мравка“ - ажурна изрезкова композиция на Дьорд Йолайош, концептуалната силутна работа на Паскал Лиевр, „Изборът на новото поколение“ - хартиени обект - бутилка от Кока Кола на Владимир Овчаров - един от доаените и вдъхновител на идеята за хартията, ефирните пана от ръчна хартия с вплетени в нея семена - „Японска поезия“ на Олга Сасикина, „Котешки стъпки“ на Мойца Злокарник.
И в двете зали правят впечатление голямо-форматните принтове на Александър Стефанов, които са част от подарената през 2006 г. в Добрич самостоятелна изложба  на художника, озаглавена „Известник“, посветена на печатната преса в България.

ДРУГИ ФОРМИ В ИЗКУСТВОТО - творби от фонда на галерията

12.08.2013 г. - 11.09.2013г.

Художествена галерия - Добрич, ул. „България“ 14

В изложбата могат да се видят и „Автопортрет по Вермеер“ на Недко Недков, работи на Борил Цонев, Асадур Маркаров, Вержиния Маркарова, Ясминка Кукич (Канада), Жан Пиер Варе (Франция) и др.
 
Присъединете се към страницата на svetlosenki.com - Изкуството като начин на живот във facebook.

Етикети: Изложби Събития
 

За да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител. Можете да се регистрирате от тук.

 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас