Изложби на преподаватели и студенти от Международното учебно ателие на проф. Милан Книжак
      facebook 
Събития - Изложби
Сряда, 11 Септември 2013 17:25
Творбите (живопис, рисунки, обекти, фотографии, видео и др.) са дело на преподавателите и студентите от Интермедийния кабинет на проф. Милан Книжак в пражката Академия за изящни изкуства (AVU). Изложбите „I-kona“ и „Може би змии!“ ще бъдат експонирани в Чешки център и в галерия „Академия“ на Националната художествена академия. На тяхното откриване ще присъстват проф. Милан Книжак, доц. Милан Перич и студенти от AVU.

I-kona

Откриване на 16.09 от 18:00 ч., Чешки център на ул. „Раковски“ 100.
Изложбата ще продължи до 30.9.2013 г.


Думата „икона“ произлиза от гръцката дума „eikon“, означаваща образ. Оригиналното значение на „икона“ е свещена творба, но днес се използва в по-широк смисъл като култов предмет или личност, както и в компютърната терминология.
Творбите, които ще бъдат изложени в Чешкия център, отразяват явлението „ортодоксални икони“ в традиционното българско изкуство, както и явлението „икони“ в съвременното изкуство.

Може би змии!
Откриване на 19.09 от 18:00 ч., галерия „Академия“ на ул. „Шипка“ 1.
Събитието ще продължи до 05.10.2013 г.


В изложбата, експонирана в галерия „Академия“, ще бъдат представени както предварително подготвени (в студиото на проф. Милан Книжак) образци на студентски работи (рисунки, обекти, фотографии, видео и др.), така и произведения, които художниците ще създадат по време на престоя си в Националната художествена академия в София.
„За нуждите на моето ателие дефинирах термина „интермедиен“ като свободно движение на медии. В никакъв случай това не се припокрива с мултимедийността, разбирана като свързване на различни медии в едно цяло. Наред с класическите дисциплини, каквито са създаването на картини и скулптури, студентите могат да използват видеото и компютъра, да създават инсталации (понякога от необичайни елементи), като част от обучението могат да включат литературни, музикални или театрални форми, да помислят за архитектура, разбира се могат да създават и мултимедийни проекти. Това означава, че всички познати и непознати области са еднакво отворени и възприети от тях“, споделя проф. Милан Книжак.

Под егидата на Посолството на Чешката република.
 
Присъединете се към страницата на svetlosenki.com - Изкуството като начин на живот във facebook.

Етикети: Изложби Събития
 

За да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител. Можете да се регистрирате от тук.

 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас