Нощ на театрите гостува в Дом на киното
      facebook 
Стоп кадър
Петък, 13 Септември 2013 12:40
Международният София Филм Фест и Дом на киното ще участват със специален акцент в програмата на „Нощта на театрите“ - инициатива, реализирана за първи път в града, в подкрепа на кандидатурата на София и югозападен регион за Европейска столица на културата през 2019 година.
Зрителите ще имат възможност да се срещнат с изкуството на един от най-важните хореографи на нашето съвремие - Пина Бауш, основател и артистичен директор на „Tanztheater Wupertal Pina Bausch“ от 1973 година. Уникалните ú творения променят езика на танца и предлагат несравнимо с нищо друго визуално преживяване. Десетки от най-важните фигури в съвременното танцово и изпълнителско изкуство определят Пина Бауш като един от най-влиятелните хореографи на всички времена.
Всеки, които желае да започне 14-ти септември (събота) със запечатан на филмова лента танц, може да избере прожекцията на „Пина“ на Вим Вендерс, която е с начален час 15:00 ч. Със съдействието на Гьоте-институт в София.

„Пина“е първият пълнометражен документален филм, посветен на тацовото изкуство, заснет във формат 3D. „Двуизмерното кино не би могло да предаде нито емоциите, нито естетиката в работата на Пина Бауш. Когато я гледах за пръв път преди 25 години, бях завладян и дълбоко развълнуван от танците ú. Започнах да разбирам човешкото движение, жестове и чувства по съвсем нов начин. Работих с Пина Бауш и танцьорите ú в тясно сътрудничество, за да мога да покажа на екрана именно тази магия. Форматът 3D ни дава възможност да поставим зрителите върху сцената, в центъра на събитията“, споделя Вим Вендерс.

С начален час 17:00 ч. ще можете да видите „Кафе Мюлер“ - 55-минутен документален филм от 1985 г., с участието на Малу Айраудо, Пина Бауш, Ян Нинарик, Доминик Марси, Незарет Панадеро и Жан Лоран Саспорте. Режисьори са Пина Бауш и Петер Шефер. Със съдействието на Гьоте-институт в София.

Непосредствено след него ще бъде представен и балетът „Пролетно тайнство“ по музика на Игор Стравински - 36-минутна среща с творчеството на Пина Бауш от 1976 г., като режисьори на късометражния филм са Пина Бауш и Пит Вайрих, а в действието влиза цялата танцова трупа на театър „Вупертал“.

В 19:00 ч. зрителите ще могат да видят отново документалната триизмерна творба на Вим Вендерс „Пина“.

В 21:00 ч. ще започне прожекцията на още един любопитен 55-минутен документален филм от 2008 г. - „Фолкванг среща Африка“ (Folkwang meets Africa). Разказът на режисьорите Улрих Шолц и Хайде Мари Хертел е за Хенриета Хорн, артистичен директор на танцовите студиа Фолкванг, която до 2008 г. ръководи съвместно с Пина Бауш Folkwang Tanzstudiо. През 2006 г. тя създава интригуващ спектакъл за танцовия фестивал в столицата на Камерун, Яунде. Със съдействието на Гьоте-институт в София.

„Домът на киното” има възможност да бъде специална сцена за театъра на танца в „Нощта на театрите” на 14 септември 2013 година.

Програма на Дом на киното в Нощта на театрите

15:00 - ПИНА 3D, режисьор Вим Вендерс, цена на билета - 10 лв.
17:00 - Кафе Мюлер/ Пролетно тайнство, цена на билета - 4/3 лв.
19:00 - ПИНА 3D, режисьор Вим Вендерс, цена на билета - 10 лв.
21:00 - Фолкванг среща Африка / Пролетно тайнство, цена на билета - 4/3 лв.
 
Присъединете се към страницата на svetlosenki.com - Изкуството като начин на живот във facebook.

 

За да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител. Можете да се регистрирате от тук.

 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас