Непубликувани илюстрации - изложба на Вадим Лазаркевич (1895-1963)
      facebook 
Събития - Изложби
Сряда, 12 Март 2014 14:14
На 18-ти март в галерия-книжарница „София Прес“ ще бъде открита изложба с непоказвани творби на Вадим Лазаркевич.
Експозицията представя непознати на широката публика творби на един от колосите в българската илюстрация и книжно оформление. В нея се отразява специалното отношение на художника към словото, неговата страст към четенето и познаването на литературната класика.
Акцент на предстоящата изложба, наред с илюстрации на библейска тематика, ще бъде цикъл от произведения, вдъхновени от „Фауст“ на Гьоте. Творбите са създадени около 50-те и 60-те години на ХХ век и са предоставени от семейството на художника.

Повече за автора:

Вадим Лазаркевич е роден на 28.02.1895 г. в Белая Церков - Украйна, в семейството на потомствени дворяни от литовски произход и традиционна кариера на артилеристи.
Вадим Лазаркевич завършва през 1913 г. Втори кадетски корпус в Петербург, но се откъсва от военната кариера на рода. Постъпва в клас по художествена архитектура в Петербургската академия. През 1915 г. е мобилизиран като запасен артилерийски офицер - поручик и командир на батарея. Воюва до 1920 г. Между атаките рисува епизоди от войната и военния бит. По време на гражданската война В. Лазаркевич е в състава на Донската армия. С тази армия той попада през 1920 г. в Крим, където след ожесточени сражения тя е изтласкана в морето. Части от армията се евакуират с кораб и отплават към Цариград и Галиполи. Там отказват да ги приемат. Лазаркевич се прехвърля на руски търговски кораб, който го закарва до Варна. Там също отказват да приемат бежанци и ги изпращат в Бургас. Предават оръжието си и под натиска на френските военни сили, най-после се установяват в Поморие.
Блестящото начало на творческата кариера в България на  Вадим Лазаркевич стартира със спечелване на  конкурс за илюстрации на издателство „Паскалев“.
Оттогава поколения българи растат с творбите на художника върху страниците на родната и световната литература. Илюстрирането на литературни произведения заема ключово място в негово творчество. Издадени са над 500 илюстрирани от Лазаркевич книги за деца и възрастни.
Вадим Лазаркевич умира в София през 1963 г.

ИЗЛОЖБА НА ВЛАДИМИР ЛАЗАРКЕВИЧ

18.03. - 31.03.2014

Откриване: 18.03.2014, 18:00 ч.

Галерия – книжарница „София Прес“, ул. „Славянска“ 29
 
Присъединете се към страницата на svetlosenki.com - Изкуството като начин на живот във facebook.

Етикети: Изложби Събития
 

За да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител. Можете да се регистрирате от тук.

 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас