Премиера на операта "Саломе" от Рихард Щраус
      facebook 
Опера
Неделя, 14 Юни 2009 15:51
За първи път в България ще бъде представена операта "Саломе" от Рихард Щраус.
За вярната аудитория ще бъде любопитно да се срещне с две велики личности – Оскар Уайлд, по чиято едноименна пиеса е написано либретото на операта и модерният Рихард Щраус, който в България не е много познат, но неговите творби са неотменна част от репертоара на световните оперни театри.
Откъснат от влиянието на Вагнер и обогатен с достатъчно опит от работата върху няколкото симфонични поеми и първите си опери, Рихард Щраус създава "Саломе" със свой собствен език – това е драма с изразителни герои, с напрегната и интензивно обагрена музика, с богата хармония и красива оркестрация. Тази едноактна опера – "симфония под формата на драма", както сам я нарича, Щраус изгражда върху едноименната трагедия на Оскар Уайлд. Декадентската творба възбужда противоречиви реакции в Европа, а представянето й в Англия е възпрепятствано от забраната да се поставят на сцена пиеси с библейски теми. Затова пък трагедията на Уайлд се оказва прекрасен материал за либрето. Щраус създава произведение, потопено в кръв, любов, невъздържан копнеж, непоносима болка и обида от несподелената любов на Саломе към Йоан Кръстител.
В яростта си отблъснатата принцеса пожелава екзекуцията на пророка. Когато получава главата му, тя оплаква огромната загуба и стига до познанието за съдбовното значение на любовта. По нареждане на Ирод, Саломе също е екзекутирана, но като че ли още с убийството на пророка, тя осъзнава, че се изпълнява и нейната собствена присъда. Заради библейските си корени, заради срещата на любовта към Бога и човешката любов, операта излиза извън сюжетните си рамки и се превръща в един въпрос, в едно голямо тайнство на битието.

Премиера: 19 юни 2009 година, от 19.00 часа.
Следпремиерните спектакли са на 23 юни, вторник, от 19.00ч., 25 юни, четвъртък от 19.00ч. и 30 юни, вторник, от 19.00ч.
Сценичната реализация се осъществява в сътрудничество с CEE MUSIKTHEATER - ВИЕНА.

Творчески екип:
Емил Табаков - диригент
Ребека Шайнер (Германия) – режисьор
Мариела Гемишева - художник на костюмите
Йелена Кесич - асистент-художник на костюмите
Марион и Патрик Майсано (Швейцария) - художници на декора


Изпълнители на главните роли:
Франческа Патане (Италия), Цветана Бандаловска, Анжело Симос (Гърция), Иван Консулов, Бисер Георгиев, Андреана Николова, Цветан Цветков, Николай Моцов.

В ролята на Саломе са Франческа Патане (Италия) и Цветана Бандаловска. Франческа Патане е участвала с голям успех вече в няколко продукции на операта "Саломе" – една от тях е постановката на Римската опера (2007г.) с режисьор Джорджо Албертаци. Анжело Симос ще участва в ролята на Ирод.
В ролята на Йоханаан ще чуем Иван Консулов, който е участвал в няколко постановки на операта "Саломе" в различни европейски театри. Вторият изпълнител на този образ е Бисер Георгиев. Иродиада се изпълнява от Андреана Николова.

Участват още:
Румяна Петрова, Диана Генова, Даниел Острецов, Красимир Динев, Пламен Папазиков, Валерий Георгиев, Стоил Георгиев, Мирослав Андреев, Петър Бучков, Стоян Балабанов, Ангел Христов, Димитър Станчев, Николай Аргиров. 
Присъединете се към страницата на svetlosenki.com - Изкуството като начин на живот във facebook.

Етикети: Събития Опера
 

За да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител. Можете да се регистрирате от тук.

 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас