Да си спомним за големите оперни гласове на България
      facebook 
Опера
Събота, 10 Октомври 2009 16:44
На 11 октомври, от 11.00 часа в Партерното фоайе на Софийската опера ще се проведе Неделно матине по повод 120 години от рождението на бележитата българска оперна певица Христина Морфова и нейната вярна съратничка чехкинята Людмила Прокопова. Ще бъде представена книгата на Александър Абаджиев "Невероятното дуо", посветена на тяхната годишнина.
Специален подарък за публиката е концерт с пиано с участието на солистите Диана Василева, Баясгалан Дашням, Габриела Георгиева, Светозар Рангелов. Пианист акомпанятор Вяра Шуперлиева. В програмата на концерта са включени арии от най-ярките роли от репертоара Христина Морфова. Входът за събитието е свободен.
Христина Морфова е първата българска певица, получила световно признание. Родена на 24 април 1889 година в Стара Загора, загива в автомобилна катастрофа на 1 юни 1936 година. Учила е пеене в Прага. Дебютира в Бърно в операта "Продадена невеста" през 1908 г. и само за няколко години се налага по най-авторитетните европейски сцени. Гласът й е необикновен, с огромен диапазон, което дава възможност на певицата да изпълнява широк спектър от роли – от колоратурните партии на Царицата на нощта и Лакме до силно драматичните на Аида и Сантуца.
Буквално от първите й стъпки в оперното изкуство работи заедно с младата чехкиня Людмила Прокопова. Двете заедно подготвят поредица от роли, донесли световна слава на българската певица. Изнасят стотици концерти в Европа, но и в България – непозната дотогава практика.
В последните години от живота си Христина Морфова се заема и с педагогическа дейност, продължена по-късно от Людмила Прокопова. Сред техните ученици са изтъкнати певици като Нели Карова, Екатерина Апостолова, Лиляна Барева, Райна Михайлова, Надя Шаркова, Иванка Митева.
След смъртта на Морфова нейната съратничка не само продължава съвместната им педагогическа дейност, но и основава към мъжкия хор "Кавал" дамски състав "Христина Морфова", който по-късно под ръководството на проф. Лилия Гюлева завоюва световно признание. В последните месеци от живота си  (Прокопова умира на 6 април 1959 година) чехкинята подпомага създаването на дамски хор към Народната библиотека, по-късно преименуван "Морфова-Прокопова".

Матине по повод 120 години от рождението на бележитата оперна певица Христина Морфова и видната пианистка и педагожка Людмила Прокопова.

С участието на солистите
Диана Василева
Баясгалан Дашням
Габриела Георгиева
Светозар Рангелов


Представяне на книгата "Невероятното дуо" от Александър Абаджиев

Програма

В.А.Моцарт - "Вълшебната флейта" - Ария на Царицата на нощта
изпълнява Диана Василева

В.А.Моцарт – "Вълшебната флейта" - Ария на Зарастро
изпълнява Светозар Рангелов

Джузепе Верди – "Трубадур" - Ария на Леонора
изпълнява Габриела Георгиева

Пиетро Маскани – "Селска чест" - Ария на Сантуца
изпълнява Баясгалан Дашням

Шарл Гуно – "Фауст" - Рондо на Мефистофел
изпълнява Светозар Рангелов

Джузепе Верди – "Аида" - Ария на Аида
изпълнява Габриела Георгиева

Лео Делиб - "Лакме" - Ария на Лакме
изпълнява Диана Василева

Пианист-акомпанятор - Вяра Шуперлиева
 
Присъединете се към страницата на svetlosenki.com - Изкуството като начин на живот във facebook.

Етикети: Събития Опера
 

За да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител. Можете да се регистрирате от тук.

 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас