Мартин Аргиров и магията на бонсай
      facebook 
Таланти
Написано от Надя Христова   
Сряда, 14 Октомври 2009 00:05
Когато нещо е сътворено с много любов, тогава и резултатите не закъсняват.
Мартин Аргиров е млад човек, опитващ се да върви по малко позната пътека в България, да създава изкуство, което за страната ни е все още ново – това е красивото вълшебство, наречено бонсай.
Ето какво сподели за себе си Мартин, както и за любовта му към изкуството, на което е посветил голяма част от своето времето.
"Казвам се Мартин Аргиров, роден съм на 13.02.1977 г. във Варна. През 2002 г. завърших в ИУ-Варна специалност "Икономика на строителството" и през 2007 г. защитих магистърска степен по "Управление на недвижимата собственост" в същия университет.
Работя в туристическа агенция, като дейността ми е свързана с организиране на резервации и трансфери на туристи от различни държави, идващи на почивка у нас.
През свободното си време се занимавам с различни неща, но най-голямо успокоение и радост ми носят дръвчетата в саксии т. нар. бонсаи.
Страстта към тези малки чудеса на природата и човека ме обзе още в ранните ми детски години. Още разглеждам книгите от него време, които ме потопиха дълбоко и винаги съм се възхищавал, на това как едно дърво в саксия може да носи толкова много радост. Възхищавам се и сега, когато видя минатюрен пейзаж със скали и дървета в саксия, отнася ме там някъде сред природата и забравям за ежедневието.
През 2003 г. живях и работих в Германия, където си купих и моя първи бонсай. Беше едно тропическо дръвче, а аз все още пълен лаик успях да задържа живо бонсайчето една година, още толкова време не го изхвърлях с надеждата, че е живо и ще пусне листа. Докато бях там, имах възможността да посетя изложба на красиво оформени бонсаи - точно те ми заприличаха на тези, които едно време разглеждах в книгите у дома и още по-силно започна да ме тегли към това изкуство. Веднага същата година си купих следващо дръвче - един китайски бряст, който гледам и до днес. От тогава се зароди у мен силното желание да отглеждам и превръщам дървета в бонсаи.  
От 2007 г. насам се занимавам по-сериозно с оформяне на бонсаи. Обикалям близките гори разглеждам дърветата, купувам от разсадници и градински центрове различни екземпляри, които ми допадат и в които виждам един бъдещ красив бонсай. Посещавал съм няколко изложения в чужбина, гостувал съм на майстори от Германия, откъдето трупам повече знания и опит в създаването на по-добри бонсаи и да се доближа все по-близо до природата. Бонсай за мен е повече от изкуство, то е страст.
През месец май на 2008 година с други ентусиасти от София и страната създадохме Бонсай Клуб България, като целта на клуба е да обедини всички българи любители и да разшири кръга от познания и приятели на бонсай изкуството. С това начинание започнахме да организираме символични изложби и демонстрации по оформяне на бонсай в страната с идеята да запознаем по-широк кръг от обществото с това, че бонсай не е мъчение, а едно красиво преживяване между човека и дървото. За целта поканихме две големи величия в тези среди, на които съм искрено благодарен за уроците и възможността да пием знания от извора.

Бонсай не е просто дърво в саксия, то е символ на вечността", споделя мъдро Мартин.

Бонсай блог на Мартин Аргиров: http://bonsai-mag.co.cc/blog

Повече за
Бонсай Клуб България

Бонсай Клуб България е създаден от ентусиасти и любители на древното източно изкуство Бонсай. Всичко започва с ежедневни виртуални срещи и коментари в личен бонсай форум, като първата среща на тези господа, живеещи в различни градове в страната, се провежда в София на 05.04.2008 година.

Целта на клуба е:

Да обедини интернационални клубове, регионални и местни клубове и всички любители и собственици на бонсаи и сродни на изкуството творения в България, както и други организации и съмишленици, обединени под идеите на клуба и други общи и взаимни интереси;
да провежда срещи, семинари, лекции и демонстрации с идеята да се придобиват умения и знания, обмяна на опит, както и привличане на нови членове и разпространяване и разширяване на обхвата на това древно изкуство в обществото, чрез издаване на бюлетини, публикации, статии и участия в медиите;
да организира изложения на бонсаи в страната и участието на членовете на клуба в бонсай изложения в чужбина, създаване на връзки с чужди клубове и обединяването на всички имащи интереса и желанието да бъдат част от голямото бонсай семейство;
да следва историята на бонсай изкуството и да я документира;
да съдейства на международни и местни организации в запазването на ценните видове в природата, да участва в акции по озеленяване и други подобни програми, с цел поддържане на екологичното равновесие и неговото запазване.

Бонсай Клуб България:
http://bonsai.bg
 
Присъединете се към страницата на svetlosenki.com - Изкуството като начин на живот във facebook.

 

За да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител. Можете да се регистрирате от тук.

 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас