Поклон към маестро Фелини в "Дом на киното"
      facebook 
Събития - Стоп кадър
Вторник, 25 Май 2010 14:32
По случай 90-годишнината от рождението на Федерико Фелини и юбилейните 50 години от премиерата на "Сладък живот", между 28 май и 3 юни в рамките на Фестивала на европейските копродукции, ще бъдат прожектирани филмите "Сладък живот", "8 ½", и биографичната творба на режисьора Пакито дел Боско "Федерико Фелини: Автобиография" (2000).
През 1974 година Фелини получава награда за цялостен принос, поднесена му от екипа на фестивала в Кан, 11 години по-късно във Венеция му връчват "Златен лъв" за цялостен принос, а през 1993 година идва ред и на "Оскар" за неговия принос в киноизкуството.
Премиерата на "Сладък живот" в Италия е на 5 февруари точно преди 50 години. Филмът с участието на Марчело Мастрояни, Анита Екберг, Анук Еме, се е превърнал в една от емблемите с подпис Фелини.
С "Оскар" за костюми, с Оскарови номинации за най-добър режисьор, сценарий и сценография, и - разбира се - със "Златна палма" от Кан, „Сладък живот” е филм, задължителен за всеки ценител на киното по света.
"8 ½", с участието на Мастрояни, Клаудия Кардинале, Анук Еме, се появява на екран на 14 февруари 1963 година. Творбата има в актива си "Оскар" за чуждоезичен филм и за костюми, номинации за наградата на Американската академия за режисура и за сценография, както и голямата награда на Московския кинофестивал, специална награда от фестивала в Берлин и още десетки международни отличия, а също и признанието на милиони зрители от няколко поколения.

"Открих, че за един творец не е толкова важно онова състояние на духа, което определяме като "вдъхновение". Дори няма особено значение какво искаме да кажем или да си спомним, да съжалим за нещо или срещу нещо да се разбунтуваме… Не! Важен е начинът, по който казваме всичко. Някои хора наричат подхода към работата "стил". Стилът обединява спомени, идеология, емоционално усещане, носталгия, предчувствия с начина, по който ги интерпретираме в опита да ги предадем на другите. От значение е не толкова какво казваме, а начина, по който го изразяваме…"

Федерико Фелини


"Дом на киното" има удоволствието да покани всички почитатели на творчеството на Федерико Фелини.

Програма на прожекциите:


29 май - "Сладък живот", начален час 16:00

30 май
- "8 ½", начален час 16:30

1 юни
- "Федерико Фелини: автобиография", начален час 19:00

3 юни
- "Девет", филмът-реверанс на Роб Маршал към творчеството на Фелини, е с начален час 19:00
 
Присъединете се към страницата на svetlosenki.com - Изкуството като начин на живот във facebook.

 

За да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител. Можете да се регистрирате от тук.

 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас