Изложби
Художникът Иван Русев взе наградата „Пазител на традициите“ в категория „Изкуство“ - големи
Събития - Изложби
Сряда, 20 Ноември 2013 13:50
Художникът Иван Русев, чиято „Изложба 100“ бе високо оценена от критиката, стана новият „Пазител на традициите“ в категория „Изкуство“ - големи. Живописецът получи общо две награди, след като успя да спечели симпатиите както на журито, така и на публиката. „Любовта е нещото, което трябва да преследваме, защото тя ни води към добри и красиви неща“, сподели той по време на награждаването.
Тези, които искат да се запознаят на живо с творчеството на Иван Русев, могат да го направят от 28-ми ноември до 20-ти декември в столичната галерия „Артур“, където той гостува със самостоятелна изложба.
Етикети: Изложби Събития
 

Гоя: Хроникьор на всички войни. „Ужасите на войната“ и военна фотография
Събития - Изложби
Четвъртък, 24 Октомври 2013 14:43
За първи път в България ще бъде показан цикълът от гравюри „Ужасите на войната“, създаден от великия испански художник Франсиско Хосе де Гоя и Лусиентес (1746-1828). Изложбата е организирана от  Институт Сервантес и Академията за изящни изкуства „Сан Фернандо“, а неин куратор е Хуан Бордес. Официалното откриване на събитието ще се състои на 29-ти октомври от 18:00 ч. в СГХГ. До този момент експозицията е гостувала в различни центрове на Институт Сервантес по света като Токио, Пекин, Ню Делхи, Варшава, Краков и др. Последната точка от пътуването е в София.
В изложбата са включени 82 гравюри. Стремежът е да се допринесе за популяризирането и изследването на тази толкова важна серия отпечатъци. С тази цел отпечатаните работи от цикъла са придружени от фотографии на съвременни фоторепортери, които от 1839 г. досега предприемат същите антивоенни подходи, които гениално, с поразителна изразна мощ подема Гоя.
Серията гравюри „Ужасите на войната“ (1810-1820) са замислени като акт на пацифизъм, чрез който художникът не взима ничия страна, а излага на показ варварството на двете страни в един военен конфликт.
Етикети: Изложби Събития
 

Изложба на Гилдията на карикатуристите - Москва в Руски културно-информационен център
Събития - Изложби
Сряда, 23 Октомври 2013 14:02
На 24-ти октомври от 18:30 ч. в Мраморната зала на Руски културно - информационен център ще бъде открита изложба на Гилдията на карикатуристите - Москва.

Още събития в РКИЦ, ул. „Шипка“ 34

24 октомври
17:00 ч - Музикален салон. Клуб приятели на руската книга.
Представяне на автобиографичната книга на Ирина Захариева „Призвание и съдба“.

30 октомври
18:00 ч. - Малка зала. Игрален филм „Гранатовый браслет“ (1965 г.). Режисьор - Александър Ромм.
18:00 ч. - Музикален салон - видеоконцерт с музика от Сергей Рахманинов, посветен на 140-годишнина от рождението на композитора.

Входът за събитията е свободен.
 

Графика, рисунка, живопис - изложба на Веса Краваева (1928-2009) в „София Прес“
Събития - Изложби
Понеделник, 07 Октомври 2013 11:12
На 16 -ти октомври в галерия-книжарница „София Прес“ (ул. „Славянска“29) ще бъде открита изложба на Веса Краваева. Позната на предишните поколения с активното си присъствие в областта на илюстрацията и монументалните изкуства, както и с работата си като художествен редактор на различни издания и преподавател, тя остава на българската художествена сцена като автор с модерно мислене и непресъхващи творчески хрумвания.
В експозицията ще бъдат включени 38 творби от различни години (от 1961 до 2007 година), изпълнени в различни техники - графики, рисунки и живопис.
Етикети: Изложби Събития
 

Седмо международно триенале на сценичния плакат и изложба „Изкуството на плаката - млади полски творци“
Събития - Изложби
Вторник, 01 Октомври 2013 14:57
На 2-ри октомври от 18:00 ч. в Полски институт (ул. Веслец 12) ще се открие изложбата „Изкуството на плаката - млади полски творци“. Специални гости на събитието ще бъдат Зофия Клайс и проф. Лех Майевски.
Свежест, изразителност, движение, цвят, енергия, чувство за хумор, изчистена форма и дълбок смисъл - това са отличителните белези на работите на младите полски артисти, представени в изложбата. Авторите са възпитаници на факултета по графика на Варшавската академия за изящни изкуства. Те са млади, но в Полша и в чужбина вече са ги забелязали. Изложбата включва техните дипломни плакати, които са квинтесенция на няколкогодишното им обучение в ателието по графика на проф. Лех Майевски и добра равносметка на следването в едно от най-добрите художествени училища в света.
Етикети: Изложби Събития
 

<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 7 от 109
 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас