Изложби
Изложба "Движение в покой" в София Прес
Събития - Изложби
Събота, 27 Юни 2009 18:42
Събитие: Изложба "Движение в покой"
Сашо Камбуров – живопис, Валентин Асенов – живопис, Цветослав Преславов – скулптура, Невелина Янакиева – стъкло
Мястото: Галерия - книжарница София Прес, ул. "Славянска" 29
Изложбата ще продължи до 17 юли 2009г.

Според авторите, животът, който познаваме, е пласт от събития, прикриващи една по-дълбока реалност. И ние сме участници във всяко събитие, което се случва сега, случило се е или ще се случи.
Но реалността, в която сме потопени, ни дава знаци за съществуването на нещо друго, едно вечно движение и неудовлетворение на жажда или онова, което в нашия прозаичен век на наука наричаме трансформация. Чрез радикална промяна на формата, авторите се опитват да превърнат, най-общо казано, лошотията на света, негативите – в техните противоположности.
Етикети: Изложби Събития
 

"Япония – знаците, които ще ме връщат"
Събития - Изложби
Неделя, 14 Юни 2009 15:02
Галерия "Ракурси" представя изложбата на Велико Маринчевски "Япония – знаците, които ще ме връщат".
Творецът спечели Аrtists-in-Residence - стипендия за чуждестранен художник в Акируно, Токио, Япония, 2008г. Тя се връчва само и единствено на един чуждестранен художник. Настоящата изложба е вдъхновена от тримесечното пребиваване на Велико Маринчевски в Япония през 2008 г.    
"Моята изложба е дълбок поклон към Япония, към  нейната природа и хора, към творческата и приятелска атмосфера в Акируно, където живях и рисувах с усещането за пълна хармония. За мен Япония е фин баланс между естетиката и вътрешния ми мир.
Най-дълбокото преплитане на възможно най-висша форма на самообладание и способността да се извлича огромно удоволствие от красотата във всичките й форми. Това беше моят трепет. Той присъства във всички мои работи и ще бъде там завинаги. Мястото, където винаги ще се връщам…
Етикети: Изложби Събития
 

Изобретения на Леонардо да Винчи в Народната библиотека
Събития - Изложби
Четвъртък, 11 Юни 2009 23:38
Макети и скици на летателна машина, асансьор, водно колело и други изобретения на Леонардо да Винчи могат да се видят в Народната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий".
Изложбата "Научно-техническото наследство на Леонардо да Винчи" е част от събитията по случай 130-годишнината от установяването на дипломатически отношения между Италия и България.
Изложените макети и скици учудват със своята съвременност, доколкото се отнасят до проекти, намерили своята реализация в много по-нови времена.
Както е известно, Леонардо е художник, скулптор, архитект, инженер, анатом, литератор, музикант, изобретател и е считан за един от най-големите гении на човечеството.
Изминали са почти пет века от неговата смърт, но ние и до днес изпитваме огромно възхищение от безграничната му изобретателност, особено когато си даваме сметка, че неговите наблюдения стоят в основата на съвременната наука, споделят организаторите. Леонардо в действителност ни оставя скици, бележки, изчисления, изследвания върху човека, растенията, животните, скалните образувания, звездите и т. н.
Етикети: Изложби Събития
 

Изложба "Проф. Асен Василев и ученици" на "Шипка" 6
Събития - Изложби
През годините си на преподаване проф. Асен Василев подготвя редица талантливи  ученици и студенти в областта на дърворезбата и дървопластиката. Днес всички те си спомнят за него чрез изложбата "Проф. Асен Василев и ученици".
Основен организатор на проявата е секция "Дърворезба" на Съюза на българските художници.
В изложбата са включени произведения на проф. Асен Василев, проф. Кънчо Цанев, проф. Антон Дончев, Ангел Стефанов, доц. Борис Зографов, Емил Лунгаров, Христо Бараковски, Иван Бубев, Йова Бончева, Трифон Леров и др. Участват и творби собственост на Националната художествена галерия, Художествена галерия "Жорж Папазов" – Ямбол, художествени галерии и музейни сбирки в страната, както и нови творби, специално създадени за изложбата.
Етикети: Изложби Събития
 

Изложба на Греди Асса в галерия "Ракурси"
Събития - Изложби
Петък, 22 Май 2009 00:33
Бял скок след бял скок.
И след този бял скок
един бял скок.
Във всеки бял скок един бял скок.
Василий Кандински

"Движение надолу, нагоре, натиск, амплитуди, различия, натоварвания на светлината. Пространство на чистота и простота.

Белият скок търси чисто мълчание."
Греди Асса

Етикети: Изложби Събития
 

<< Начало < Предишна 101 102 103 104 105 106 107 108 109 Следваща > Край >>

Страница 102 от 109
 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас