Стоп кадър
"Светът е голям..." е българското предложение за "Оскар"
Събития - Стоп кадър
Сряда, 16 Септември 2009 14:22
"Светът е голям и спасение дебне отвсякъде" на Стефан Командарев е българското предложение към Американската филмова академия за "Оскар" за чуждоезичен филм. Това реши Националният съвет за кино, съобщиха продуцентите от "Арт фест".
Филмът по едноименния роман-бестселър на Илия Троянов има участия и покани за 51 международни фестивала, получи 18 награди и ще бъде разпространяван в киносалоните на 16 държави, което е едно от най-големите постижения на българското кино за последните 20 години. "Светът е голям…" присъства неизменно в "Топ 20" на най-гледаните филми у нас и вече 48 седмици не слиза от екран.
След като бе разпространен в швейцарските киносалони, филмът на Командарев е включен в престижна ретроспектива на Мики Манойлович, като е считан за лентата с една от най-важните роли на легендарния актьор.
Етикети: Събития Кино
 

"Светът е голям..." с награда за най-добър режисьор
Събития - Стоп кадър
Вторник, 01 Септември 2009 22:49
"Светът е голям и спасение дебне отвсякъде" беше част от основната състезателна програма "Съвременен поглед" на филмовия фестивал в Дуръс. Между 22 и 28 август във втория по големина град в Албания се събраха създатели на филми и зрители, за да "почетат киното във всичките му форми и да съдействат за общуването чрез визуална култура между Европа и Балканите – и в двете посоки". Така организаторите на фестивала – Националния център за Кинематография и кметството на Дуръс, определят мисията на летния кинопразник, който беше организиран за първи път през 2008 година.
Специалната награда на международното жури за най-добър режисьор тази година беше присъдена на Стефан Командарев и лентата "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде". Това е 14-ата международна награда на филма, който има разпространение вече в 16 държави – след Тайван, Корея е втората азиатска държава, която придоби правата да показва филма.
Етикети: Събития Кино
 

"Източни пиеси" на Камен Калев заинтригува публиката в Кан
Събития - Стоп кадър
Четвъртък, 21 Май 2009 21:38
Българският филм "Източни пиеси" на реж. Камен Калев дебютира на филмовите фестивални дни в Кан. Лентата беше излъчена като част от програмата "Петнайсетдневката на режисьорите". С голям успех преминаха шест прожекции на филма в рамките на фестивалните дни. Пълнометражният игрален филм, реализиран без държавно финансиране, се състезава за наградата "Златна камера". Отличието се връчва на дебютни проекти, участващи в отделните секции на фестивала.
Етикети: Събития Кино
 

Панорама от филми на Джим Джармуш
Събития - Стоп кадър
Петък, 27 Февруари 2009 00:05
13-ият международен филмов фестивал "София Филм Фест" ще стартира на 5 март в Зала 1 на НДК. Седмица преди това (съвместно с посолството на САЩ) ще бъде показана уникална пълна ретроспектива на иконата на американското независимо кино Джим Джармуш. Прожекциите ще започнат на 28 февруари в Дом на киното в София.
Най-нехоливудският режисьор и сценарист Джим Джармуш е роден в малкото градче Акрон, щата Охайо, САЩ. Появява се на бял свят през 1953 година, на 22 януари, в семейство на унгарски емигранти. Когато пристига в Ню Йорк, той е само на 17 години.
Етикети: Събития Кино
 

"Козелът" по Радичков открива "София филм фест"
Събития - Стоп кадър
Неделя, 22 Февруари 2009 21:57
Със световната премиера на най-новата лента на Георги Дюлгеров "Козелът" ще бъде открито 13-ото издание на "София филм фест" - 5 март от 19:30 ч. в зала 1 на НДК. Филмът е създаден по едноименната новела на Йордан Радичков. Сценарият е на Георги Дюлгеров и младата писателка, дебютант в киното - Кристин Димитрова. Главните роли са поверени на Иван Бърнев (в главната роля и в лентата"Лейди Зи" на Дюлгеров) и американката Анджела Родел. Оператор е Радослав Спасов. Продуцент е "БЪРЪ Филм" с подкрепата на Национален филмов център и в копродукция с  БНТ и "Ню Бояна Филм".

Етикети: Събития Кино
 

<< Начало < Предишна 41 42 43 Следваща > Край >>

Страница 41 от 43
 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас