Интервюта


Приказните скулптури от книги на Майк Стилки
Интервюта
Написано от Надя Христова   
Понеделник, 17 Февруари 2014 16:12
В изкуството няма граници и това в пълна сила го доказва един творец, за когото очертания не съществуват. Неговото изкуство е необичайно красиво и е изпълнено с приказни и чудати персонажи.
Майк Стилки е роден през 1975 г. в Лос Анджелис, Калифорния. Той е привлечен от книгите, но не в традиционния смисъл на думата - Стилки предпочита да рисува върху тях. За целта използва мастило, цветни моливи, бои и лакове, а на творбите си често изобразява животни, тъй като открива в тях емоции и качества, които вижда и у хората. Само за една от своите книжни инсталации той използва над 5 хиляди книги. И тук неизбежно си задаваме въпроса - защо унищожава тези книги? А дали е точно така? И откъде намира толкова много от тях, за да може да ги ползва в своите инсталации? Отговорът е съвсем логичен - той намира книгите в библиотеката. Библиотекари, узнали за целта, за която ще бъдат използвани томовете, започват да му предоставят такива книги, които никога няма да влязат в употреба на читателите, като рано или късно тяхната съдба би била пагубна. По този странен на пръв поглед начин, попадайки в ръцете на Майк, книгите намират своето спасение.
Етикети: Интервюта
 

Чудакът Уилард Уиган и най-малките скулптури в света
Интервюта
Написано от Надя Христова   
Понеделник, 10 Юни 2013 17:00
Уилард Уиган e роден през 1957 г. в Бирмингам, Великобритания. Той е създател на най-малките скулптури в света. Неговото детство е по-различно от това на повечето му връстници. Уилард страда от дислексия и има сериозни затруднения в училище. Според проведени изследвания понякога при нейното наличие се наблюдават изключителни способности в различни направления. Такава дарба притежава и Уилард Уиган.
„Всичко започна, когато бях на пет години. Започнах да правя къщички за мравките, защото мислех, че трябва да живеят някъде. След това им направих обувки и шапки. Това беше един фантастичен свят, в който избягах от дислексията и където учителите ми не можеха да ме критикуват. Ето как започна кариерата ми като микро-скулптор“, споделя Уиган.
Микро-скулптурите на Уилард стават толкова малки, че са видими само през микроскоп. Всяка от тях се побира в ухото на игла или на върха на карфица.
Етикети: Интервюта
 

Д-р Тенчев: Съзнанието твори реалността ни
Интервюта
Написано от Надя Христова   
Понеделник, 29 Април 2013 02:04
Може ли изкуството да повлияе положително на хора с различни психични проблеми? Доколко с негова помощ е възможно да се подобри състоянието на даден човек? Отговорите на тези и други въпроси ще даде д-р Димитър Тенчев, психотерапевт, писател, инспириращ лектор и семинар лидер на тренинги, курсове и ритрийти по InSighting, хипноза, трансперсонална психотерапия и развитие на потенциала на личността. Той е привърженик на различния мироглед - пътя на новото световъзприятие и алтернативните стратегии на живеене, които противостоят на конвенционалните, конформистки и „полуфабрикатни“ заготовки от шаблонно мислене и фалшиви стандарти за „живеене и успялост“, присадени в мирогледа на съвременния човек от матрицата на консуматорското общество. Основател е на системата за личностно развитие InSighting.
Етикети: Интервюта
  
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас