Търсене
Критерий за търсене: Намерени са 21 резултата.
Етикет: Конкурси Подредба по 
Каним ви да подкрепите един чудесен проект на нашите приятели. Ако порталът „Българският пътеводител“ - www.BG-Guide.org - ви харесва, подкрепете ги на линка по-долу с бутона „препоръчване“. Те имат реален шанс да получат признанието за любим сайт на публиката.
...

Продължава
Галерия „Арт Муза“ обявява конкурс „Аз рисувам моите любими неща“ за всеки художник - непрофесионалист на възраст от 4 до 64 години. Темата, материалите, формата и техниката са по избор на автора. „Всеки може да участва с три творби. Победителите ще избере тричленна комисия от художници в три категории: 1-ва - от 4 до 10 години, 2-ра - от 11 до 18 години, 3-та - от 19 до 64 години“, споделя Николинка Климукова, изкуствовед и галерист в „Арт муза“.
...

Продължава
Арт Център "Орхидея" учреди национален приз за художник на годината "Рицар на четката". Идеята възниква като естествено продължение на "Картина от мнозина" - артпроект, който стартира в началото на 2012. До момента близо 200 художника от цяла България, Англия, Русия, Украйна, Германия, Македония и Унгария се включиха с по 2 платна с размери 20 х 20 см. В момента цялата картина с общ размер от внушаващите 120 см. х 800 см. гостува в Туристическия център в Хисаря. Може да бъде видяна до 28-ми февруари.
...

Продължава
Етикети: Конкурси
Срокът за изпращане на творбите за осми международен конкурс за екслибрис "Еx Libris - Ex History" изтича на 31 май 2012 г., припомнят организаторите от Регионална библиотека "Любен Каравелов".
И през тази година ще бъде присъдена голямата награда, която е в размер на 250 евро. Специална награда "Дебют за деца и ученици" очаква и най-талантливите млади участници в конкурса....

Продължава
До 20 ноември 2011 г. Българската народна банка е домакин на изложбата "Еврото", организирана за първи път в България от Европейската централна банка. През последните няколко години тя беше посетена от над 100 000 души от цяла Европа - от Талин до Рим, Берлин и Париж. София е поредната столица - домакин на събитието.
Организирана във формата на игри и интерактивни презентации, изложбата приканва посетителите да научат повече за евробанкнотите и монетите в пет тематични области - банкноти, монети, защитни елементи, история на парите и детски кът. В нея са включени видеоигри, филми и уникални експонати, свързани с производството на пари, например холограма от банкнотата от 50 евро, възпроизведена в гигантски размер.
...

Продължава
Наградата "Гауденц Б. Руф" е учредена през 2007 г. с цел да подкрепя художествените изяви в областта на визуалните изкуства. Финансира се от фонд в Швейцария. Всяка година , след провеждането на конкурс, двама художници, по един в категориите "Млади творци" и "Утвърдени творци", получават награда, възлизаща съответно на 2,500 и 4,500 евро. На 26 май 2011 г. президентът на Република България г-н Георги Първанов издаде указ за награждаването на Гауденц Б. Руф с орден "Св. Св. Кирил и Методия", първа степен, за заслугите му към културата.
Тази година около 90 кандидати подадоха портфолиа за участие в конкурса.
Съставът на журито периодично се обновява. През 2011 г. негови чуждестранни членове бяха Бранислав Димитриевич, изкуствовед от Белград, Сърбия, и Ханспетер Портман, изкуствовед от Цюрих, Швейцария, а от българска страна - Мария Василева и Светлана Куюмджиева, художествени критички и кураторки, Правдолюб Иванов, художник.
...

Продължава
Ежегодната награда за млад художник е основана за първи път през 1990 г. в Чехия от създателя и директора на Фондацията за гражданско общество (САЩ) Уенди Люерс. Днес наградата съществува в 10 европейски страни и се е превърнала в едно от най-престижните отличия и сериозна професионална атестация. Сред държавите, присъединили се към наградата, са: Чехия, Словакия, Хърватска, Косово, Сърбия, Македония, Босна и Херцеговина, Словения, Албания. Като резултат от активния обмен на информация между страните е основана международната мрежа за награди за млади художници YVAA (http://www.yvaa.net/).
България се включва през 2008 г. Инициативата е на Института за съвременно изкуство - София, който впоследствие е избран да организира провеждането на конкурса....

Продължава
За да отдаде по-голяма значимост на карнавала в Италия като културно явление, носител на  различни съвкупности от символи и на внушителен емоционален и народен заряд, Италиански културен институт - София, в сътрудничество с Учебен отдел на Посолството на Република Италия обяви конкурс "Сребърна маска" в рамките на проекта "Италиански карнавал" за училищата под егидата на Столична община.
Инициативата утвърждава желанието за сътрудничество между италианските институции, действащи на територията на България, и училищата с преподаване на италиански език. Проектът си поставя за цел да бъде стимул за все по-голямо разпространение на италианската култура сред младото поколения. Предвижда се участието на осем учебни заведения от София, от детски градини до гимназии, които ще работят над учебни единици, специално разработени във връзка с темата за карнавала в Италия....

Продължава
След две от магическите книги на последните десет години - "Колекционер на любовни изречения" и "Малката светица и портокалите", писателят Александър Секулов и издателска къща "Сиела" представят "Островът" - роман за любовта като щастливо корабокрушение.
Разказът отвежда на малък варовиков остров в края на Егея, където три деца  плуват сред безвремието като щастливи риби. Съдбата ги изправя срещу други конквистадори на лятото. Битката е за каменно парче земя сред морето, но и за сърцето на кралица с присмехулни очи. Всеки е сам срещу всички, а всички - заедно в бурята. Докато не открият, че любовта е остров, на който се молиш да не те открият.
Книгата връща напълно забравен жанр в българската литература - романът за деца....

Продължава
Остават 2 седмици до крайния срок за участие в ежегодния - девети по ред - български конкурс за късометражно кино "Jameson Short Film Award". Той се провежда в рамките на Международния София Филм Фест. Наградата за победителя е 6 000 евро и авторска статуетка, предоставени от Jameson Irish Whiskey.
За селекцията на 12-те най-добри кратки филма отговаря жури от утвърдени български кино творци от новата генерация. Комисията е 5 членна в състав режисьорите Весела Данчева ("Анна Блуме") и Виктор Чучков ("Тилт"), актьора Ованес Торосян ("Източни пиеси", "Тилт"), оператора Антон Бакарски ("Лов на дребни хищници") и Николай Василев - режисьор на филма победител от 2010. В началото на февруари те ще обявят 12-те претенденти за голямата награда, а международното жури на София Филм Фест ще посочи победителя.
...

Продължава
Българският офис на международната природозащитна организация WWF и "Eпоха на животните" 3D стартират конкурс за детска рисунка. Той носи името "Застрашен съм" и цели да обърне внимание върху заплахите, които грозят български животински видове. Съдбата на родния лалугер, пеликан, морски орел и рис не е далеч от тази на мангустата Били, лъва Сократ, мъдрите костенурки или тасманийския дявол от "Eпоха на животните". Анимираните животинки се отправят на пътешествие, за да открият вода, която се оказва открадната от собственик на хотел за бизнес нужди. От друга страна, за да оцелеят четирите български застрашени вида, трябва да опазваме местата, които обитават.  
Детският конкурс за млади художници е вдъхновен от еко-темата на първата немска 3D анимация "Eпоха на животните", чиято премиера у нас ще бъде през януари 2011 г. Другата "муза" е инициативата на WWF в България за символично осиновяване на четирите родни вида и опазване на местообитанията им, която стартира в навечерието на коледните празници....

Продължава
За девета поредна година стартира български конкурс за късометражно кино "Jameson Short Film Award". Той се провежда в рамките на Международния София Филм Фест. Наградата за победителя е 6 000 евро и авторска статуетка, предоставени от Jameson Irish Whiskey.
Крайният срок за участие е 20 януари 2011 г. Всички филми с над 50% българско финансиране, заснети след 1 януари 2010 г., които отговарят на регламента могат да се включат в състезанието. Формуляр и условия за участие ще намерите на www.siff.bg или www.jameson-short.com. Документите и филмите трябва да бъдат предоставени в срок в офиса на София Филм Фест - 16 етаж на административната сграда на НДК.
...

Продължава
Издателство "Ера" и сайтът за книги "Аз чета" удължават срока на националния конкурс за криминален роман или разказ "По стъпките на Агата Кристи" до 28 февруари 2011 г.
Наградата бе учредена през октомври по случай 120-ия юбилей на Агата Кристи и ще бъде връчена на победителите в две категории според дължината на текстовете. Имената на призьорите ще станат ясни през април 2011 г.
Mогат да участват непубликувани творби, които отговарят на изискванията на литературните жанрове роман и разказ. Произведенията ще бъдат оценявани в две категории - съответно за роман и за разказ.
Желаещите да участват трябва да изпратят творбите си на e-mail: Е-мейл адресът e защитен от спам ботове. , или на адрес: София, 1000, ул. "Граф Игнатиев" 19, ет.1, издателство "Ера".
Победителите в двете категории ще получат почетна грамота и парична награда в размер на 1000 лв. за автора на отличения роман и 500 лв. за автора на най-добрия разказ. Издателство ЕРА планира и по-широко популяризиране на наградените творби.
...

Продължава
Наградата, учредена през 2007 г. от г-н Гауденц Б. Руф, бивш посланик на Швейцария в София, си поставя за цел да подкрепя художествените изяви в областта на визуалните изкуства. Финансира се от швейцарски фонд. Двама художници от категориите "Млади творци" и "Утвърдени творци" се удостояват с наградата, възлизаща съответно на 2500 и 4000 евро. Носители за 2007 г. бяха Светозара Александрова и Красимир Терзиев; за 2008 - Бора Петкова и Аделина Попнеделева, а за 2009 - Стефания Батоева и Надежда Олег Ляхова.
Съставът на журито периодично се обновява на ротационен принцип. През 2010 г. негови членове бяха Лоран Хеги, директор на Музея на модерното изкуство в Сент Етиен, Франция; Дарко Сенекович, изкуствовед от Цюрих, Швейцария; българските изкуствоведи и куратори от София, Весела Ножарова и д-р Мария Василева и художникът Правдолюб Иванов.
Тази година в състезанието се включиха с проекти 111 творци, с двадесетина повече от миналата. На сесията си през май журито избра за участие във втория кръг на конкурса следните художници:
...

Продължава
Фондация Отворени Изкуства, базов oрганизатор на "Нощ на музеите и галериите - Пловдив", обявява конкурс "36 часа" - фото или видео история. Осигурени от нас, ще имате 36 часа и град, препълнен с изкуство, хора, случки.
Ако имате фотоапарат, документирайте вашата фото-история на това, което ви се случва и ви впечатлява. Ако имате видеокамера - направете късометражен филм за Нощта, която променя града и хората. Очакваме различната ви артистична гледна точка за тези 36 часа от "Нощта на музеите и галериите" - Пловдив 2010.
...

Продължава
С конкурс към новия филм на Брукхаймър, най-умелите български магьосници ще посетят Балканския фестивал по илюзионно изкуство 2010 в Солун
Всички фенове на филма, увлечени по приложната магия, може да участват в конкурса "Покажи своята магия, спечели и се научи от най-добрите" във vbox7.com/contests/chirakanamagiosnika. Участниците трябва да заснемат видео със своя магия до 29 юли, за да се борят за голямата награда - посещение за двама на Балканския фестивал на илюзионното изкуство 2010 в Солун. Най-харесваното от потребителите видео ще бъде обявено на страницата на vbox7.com на 02.08.2010 г. Следващите видеа с най-добър резултат ще донесат на създателите си три броя магическа флаш памет и десет магически пъзела.
В "Чиракът на магьосника" демонстрацията на мистериозни умения на героите впечатлява с преобразяването на коли и съживяването на дракони, орли и бикове.
Сред най-запомнящите се сцени е внушителното преследване с коли по Таймс скуеър. А с магическото докосване на Балтазар Блейк специално изработеното за сцените копие на ролс-ройс "Фантом" 1935 г. се преобразява в модерна спортна кола.
...

Продължава
Open Arts Foundation базов организатор на "Нощ на музеите и галериите - Пловдив" отправя и тази година покана към артисти, арт-групи, куратори, галерии, държавни институции, чуждестранни институти, да участват със свой културен или арт-проект в събитието, което ще се проведе на 24 септември (петък) 2010 година от 19.00 до 02.00 часа.
Събитията от програмата на "Нощ на музеите и галериите - Пловдив 2010" ще се проведат в рамките на два дни:
24 септември (петък) от 19.00 до 02.00 часа, основна програма - музеи и галерии;
25 септември (събота), съпътстваща програма - културни институции, театър, клубове, книжарници, неформални места;
24-25 септември (петък-събота), програма в градска среда.
Предложенията на кандидатите ще бъдат събрани от Open Arts Foundation, която ще ги презентира и предостави за избор на културните институции, участващи в Нощ на музеите и галериите - Пловдив. При одобрение на проект от страна на културна институция, тя ще се свърже с кандидата до 10 юли.
...

Продължава
"София Филм Фест" за втори път провокира публиката с фотоконкурс, а темата е "Бели дни, бели нощи". Първата инициатива се проведе миналата година в рамките на фестивалните дни.
Снимките могат да се изпращат на адрес Е-мейл адресът e защитен от спам ботове. до 12 март 2010 г.
Специална комисия ще подбере най-добрите и ще излъчи победителя във фотоконкурса.
Един щастливец ще грабне голямата награда, която е уикенд за двама в Санкт Петербург.
Най-сполучливите фотографии ще станат част от специална изложба в "Дом на киното".
"Извадете любимия си фотоапарат и пуснете на воля въображението си. Направете възможно най-качествените и вдъхновени снимки", съветват организаторите.
На 13 март авторитетното жури ще оценява вашето майсторство.
Режисьорът Сергей Соловьов лично ще връчи голямата награда от фотоконкурса, ...

Продължава
Министерството на културата на Република България обявява фотоконкурс за деца и юноши - национален етап от конкурса на Съвета на Европа - Международен фотографски експеримент за обекти на наследството. Участниците в конкурса трябва да са на възраст до 21 години (към 30 април 2010 г.). Експериментът цели да популяризира познанията на младите хора относно исторически сгради и градини, провинциални и градски пейзажи, с монументална стойност или изключителна красота.
Материали за участие: от 1 до 5 цветни или черно-бели снимки на обекти на наследството, свързани с горепосочените теми.
Снимките трябва да бъдат дигитални в JPEG формат с минимален размер 1 MB, като се подават само по електронната поща на адрес: Е-мейл адресът e защитен от спам ботове. . Всяко писмо трябва задължително да съдържа име на участника, възраст, адрес и телефон за връзка; наименование и местонахождение на заснетия обект.
Крайният срок за изпращане на снимките е 10 април 2010 г. Победителите ще бъдат обявени на 30 април 2010 г. на сайта на МК: www.mc.government.bg.
Кандидатурите, които не съдържат някои от горепосочените данни, няма да бъдат вземани под внимание.
С участието си в конкурса авторите предоставят правата върху снимките за използването им с нетърговски цели от Министерство на културата за популяризиране на Европейските дни на наследството в България и на ежегодния фотоконкурс. В случай на използване на снимките имената на авторите задължително ще бъдат посочвани.
...

Продължава
Етикети: Конкурси
Отворена покана-конкурс към дебютиращ визуален артист за артистичен site-specific проект.
Реализацията ще бъде финансирана от фондация "Отворени изкуства" и ще се състои по време на уикенд-фестивал в рамките на проекта "Улица Отец Паисий" на 24.04.2010 година в Пловдив.
Описание на инициативата:
"Улица Отец Паисий" е проект от съвременен тип, съчетаващ креативни и изследователски принципи. В него ще участват студенти eтнолози и фотографи, автори, селектирани чрез отворена покана и индивидуално поканени артисти. Ще се осъществят:
Фотографска изложба (19 април – 31 май); архивна изложба (5 април – 31 май); уикенд-фест (24-25 април); артистичен site-specific проект за дебютанти (откриване 24 април)
Цел на проекта:
Да обживи с артистични практики улица "Отец Паисий" в Пловдив и да документира и експонира историята й през годините.
...

Продължава
<< Начало < Предишна 1 2 Следваща > Край >>
 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас