Търсене
Критерий за търсене: Намерени са 13 резултата.
Етикет: Опера Подредба по 
Новогодишният музикален фестивал в НДК ще бъде открит на 29-ти ноември с операта „Тоска“ от Джакомо Пучини.
Почитателите на оперното изкуство ще могат да видят световно признатите изпълнители Алиса Зиновиева и Марио Маланини в ролите на Тоска и Каварадоси. Постановката е копродукция на „Монте Мюзик“ и Русенската опера с диригент Найден Тодоров.
За ролята на Скарпия е избран Александър Крунев, а за Анджелоти гостува младият бас Делян Славов. На сцената ще видим и великолепните солисти на Русенската опера Стоян Стоянджов, Петър Костов, Владимир Попов, Емил Желев. Към постановката ще се присъедини Хорът на софийските момчета с ръководител доц. д-р Адриана Благоев.
...

Продължава
07.06.2012 г. - Премиера: Дж. Пучини - Бохеми;
10.06.2012 г. - 130 г. от рождението на Емерих Калман: матине;
14.06.2012 г. - Симфоничен концерт: Оле Карстен Сундлисаетер - Симфония №1 (световна премиера);
20.06.2012 г. - Опера на Античен театър 2012: Дж. Росини - Севилският бръснар;
29.06.2012 г. - Опера на Античен театър 2012: Ж. Бизе - Ловци на бисери (конц. изпълнение). Съвместно с Френски институт в България и Алианс Франсез - Пловдив;
...

Продължава
31.05.2012 г. - Симфоничен концерт: Вебер, Брамс и Дворжак. Диригент Джон Митчел (САЩ)
 23.05.2012 г. - Симфоничен концерт: Барбър, Хайдн и Римски-Корсаков. Диригент Масаюки Хонда (Япония)
 20.05.2012 г. - Концерт, посветен на българската култура: матине в зала "Съединение" в РИМ - Пловдив
...

Продължава
На 27 май от 18:00 ч., Основна сцена, Детско-юношеската опера при Общински детски комплекс Варна ще представи мюзикъла на Харолд Арлън "Магьосникът от Оз".
Всеотдайността и енергията, с които младите артисти се вживяват в магическите приключения, ще пренесат зрителите в чудната страна Оз: "Ей там, где под дъгата път блести. Ей там, чакат ме сини небеса. Знам - там истински стават всичките чудеса."
В малка ферма в Канзас живеят чичо Хенри и леля Ем с племенницата си Дороти. Но един ден страшен ураган прави достатъчно злини и понася малката Дороти далече по небето тъмнооко… Така тя попада в страната на безгрижните, където намира нови приятели - Плашилото, Ламаринения човек и Лъва....

Продължава
Скъпи приятели,
По случай Седмицата на италианския език по света, на 26-и октомври от 19 ч. в Софийската Опера, ще представим концерт в памет на незабравимия Фабрицио Де Андре - безспорно един от най-значимите и обичани италиански автор на текстове и изпълнител.
Песните ще бъдат в изпълнение на групата на Пиер Микелати - музикант, придружавал великия "Фабер" в много от неговите концерти, записи и турнета.
Входът ще е свободен, но с предварително раздадени места. Относно начина на резервация на билети, скоро ще има повече информация.
...

Продължава
Първият оперен фестивал в Банско ще се проведе на 27 и 28 август под открито небе в подножието на Пирин.
Програмата на събитието е подготвена от Държавна опера - Пловдив и Маестро Калуди Калудов. В първата вечер гостите и жителите на Банско ще се насладят на "Тоска" (Пучини) под диригентството на Лучано Ди Мартино. Марио Каварадоси ще бъде пресъздаден от самия Калуди Калудов, световноизвестният баритон Нико Исаков ще се превъплати в Барон Скарпия, а в ролята на Флория Тоска ще видим полската певица Анна Дитри.
На 28 август е галаконцертът, в който известни солисти и млади таланти ще изпълнят арии и дуети от популярни опери под диригенството на талантливия Деян Павлов. Програмата включва Чайковски - Дама Пика, Пучини - Турандот, Росини - Севилският бръснар, Верди - Травиата и др.
Входът за фестивала е свободен за всички гости и жители на Банско, а мястото на провеждане е централния площад "Никола Вапцаров". Началният час на двете представления е 20:30 ч.
...

Продължава
На 11 октомври, от 11.00 часа в Партерното фоайе на Софийската опера ще се проведе Неделно матине по повод 120 години от рождението на бележитата българска оперна певица Христина Морфова и нейната вярна съратничка чехкинята Людмила Прокопова. Ще бъде представена книгата на Александър Абаджиев "Невероятното дуо", посветена на тяхната годишнина.
Специален подарък за публиката е концерт с пиано с участието на солистите Диана Василева, Баясгалан Дашням, Габриела Георгиева, Светозар Рангелов. Пианист акомпанятор Вяра Шуперлиева. В програмата на концерта са включени арии от най-ярките роли от репертоара Христина Морфова. Входът за събитието е свободен.
Христина Морфова е първата българска певица, получила световно признание. Родена на 24 април 1889 година в Стара Загора, загива в автомобилна катастрофа на 1 юни 1936 година. Учила е пеене в Прага. Дебютира в Бърно в операта "Продадена невеста" през 1908 г. и само за няколко години се налага по най-авторитетните европейски сцени. Гласът й е необикновен, с огромен диапазон, което дава възможност на певицата да изпълнява широк спектър от роли – от колоратурните партии на Царицата на нощта и Лакме до силно драматичните на Аида и Сантуца.
...

Продължава
Етикети: Събития Опера
Софийска опера и балет ще открие новия сезон с "Цветята на малката Ида" по едноименната приказка на Ханс Кристиян Андерсен.
Представлението е част от детската образователна програма "Отиваме на опера", която включва постановки, специално подготвени за малките зрители.
Премиерата на "Цветята на малката Ида" e на 1 октомври от 11.00 часа. Следващите спектакли са на 2, 3 и 4 октомври от 11.00 ч.
Продукцията е съвместно разработена от Национална опера и балет - София и балетна школа "Маша Илиева".
Режисьор на постановката е Мария Илиева, която използва в своята хореография музикални фрагменти от Шопен, Гуно, Вебер, Луиджини, Понкиели, Байер.
Малки и големи балетни звезди ще танцуват за своите връстници и приятели. Участват солисти от Националния балет, от НУТИ и от Детска балетна школа "Маша Илиева".
Какво се случва в балетната приказка за деца "Цветята на малката Ида"?
В стаята на малка китна къщичка се намират Ида и нейната майка. Майката на малкото момиченце полива цветята, а то си играе с любимата кукла. Влиза брадовчед му, който носи букет за домакинята. Той решава да забавлява малката Ида и си измисля една невероятна история...
...

Продължава
За първи път в България ще бъде представена операта "Саломе" от Рихард Щраус.
За вярната аудитория ще бъде любопитно да се срещне с две велики личности – Оскар Уайлд, по чиято едноименна пиеса е написано либретото на операта и модерният Рихард Щраус, който в България не е много познат, но неговите творби са неотменна част от репертоара на световните оперни театри.
Откъснат от влиянието на Вагнер и обогатен с достатъчно опит от работата върху няколкото симфонични поеми и първите си опери, Рихард Щраус създава "Саломе" със свой собствен език – това е драма с изразителни герои, с напрегната и интензивно обагрена музика, с богата хармония и красива оркестрация. Тази едноактна опера – "симфония под формата на драма", както сам я нарича, Щраус изгражда върху едноименната трагедия на Оскар Уайлд. Декадентската творба възбужда противоречиви реакции в Европа, а представянето й в Англия е възпрепятствано от забраната да се поставят на сцена пиеси с библейски теми. Затова пък трагедията на Уайлд се оказва прекрасен материал за либрето. Щраус създава произведение, потопено в кръв, любов, невъздържан копнеж, непоносима болка и обида от несподелената любов на Саломе към Йоан Кръстител.
...

Продължава
Етикети: Събития Опера
Международният конкурс за млади оперни певци "Борис Христов" е от най-авторитетните форуми на българската култура. Създаден e през далечната 1961 г. Той дава старт на най-известните български певци като Гена Димитрова, Ана Томова-Синтова, Никола Гюзелев, Стефка Евстатиева, както и на световни звезди като Владимир Атлантов, Ава Джуун Купър, Евгени Нестеренко и дава път в голямото изкуство на едни от най-красивите гласове на 20-ти век. Участниците в конкурса са достойни носители във времето на незабравимата личност на Борис Христов. За уважение са участвалите изявени музикални творци в Международното жури на 13-те издания от страната и чужбина – Асен Найденов, Георги Златев-Черкин, Димитър Узунов, Добрин Петков, Райна Кабаиванска, Пламен Карталов, Ава Джуун Купър, Ерих Вите, Фредерик Кокс, Карл Шуберт,Елейн Дюк, Ирина Архипова и мн.др.
...

Продължава
Етикети: Събития Опера
На 20 март от 19 ч. в Софийската опера ще се състои юбилеен спектакъл на операта "Набуко" от Верди с участието на големия български бас Димитър Станчев. Публиката ще го види в неговата коронната роля на жрец Захария.
Ще му партнират Кирил Манолов (Набуко), Цветан Цветков (Измаел), Габриела Георгиева (Абигайл), Елена Чавдарова-Иса (Фенена). Диригент ще бъде Григор Паликаров.

...

Продължава
Етикети: Събития Опера
14.02.2009, събота 19.00
В ПРЕГРЪДКАТА НА ВИОЛОНЧЕЛОТО
Празничен концерт за "Свети Валентин"
Мястото: Национална опера и балет - София
Соло – виолончело:  Светлозар Радуканов
Диригент:  Григор Паликаров


СВЕТЛОЗАР РАДУКАНОВ вече 45 години е "в прегръдката на виолончелото", а от 30 години е концертмайстор-виолончелист на оркестър на Софийската опера. Солист на камерни и симфонични оркестри в България и чужбина. Негов рецитал от 2003 г. е в Златен фонд на Българското национално радио. В Лас Палмас свири соловите партии за виолончело в концерти на Мирела Френи и Пласидо Доминго. Участва в записи на CD на рецитали на Никола Гюзелев и Мария Христова, а в Националното радио участва в записи за Английски кралски балет с диригент Бонд на "Лебедово езеро" и "Спящата красавица".
Започва да свири на виолончело на 10 годишна възраст. Завършва Средното музикално училище в Русе, а след това Музикалната академия в София.
Светлозар Радуканов произхожда от фамилия на музиканти. Неговият дядо - Никола Радуканов е ръководил оркестър за салонна музика, който озвучавал немите филми в градското кино "Модерен театър", а чичото - Пеко Радуканов е бил цигулар, възпитаник на Виенската консерватория.
"В прегръдката на виолончелото" е една сбъдната мечта за Светлозар Радуканов. Програмата е в хармония с неговата романтична натура и е горещ поздрав към всички, които не се страхуват да изразят любовта си. Своята любов той поднася чрез виолончелото в съчетание с палитра от красиви оркестрови, вока...

Продължава
Етикети: Събития Опера
 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас