Търсене
Критерий за търсене: Намерени са 536 резултата.
Етикет: Изложби Подредба по 
На 5-ти април от 18:30 ч. в галерията на СБХ (ул. "Шипка" 6, етаж 1, 2) предстои да бъде открита софийската регионална изложба от третото издание на конкурса, който включва художници и от Перник, Благоевград и Кюстендил. Третото издание стартира през 2011 г. и ще завърши през месец октомври 2012 г. с финална изложба на номинираните от регионалните конкурси. Новото този път е, че финалистите ще бъдат оценявани от авторитетно жури с българско и с чуждестранно участие, като авторите, спечелили трите големи награди, ще получат статуетки, специално изработени от проф. Валентин Старчев, което ще се случи на откриването на финалната изложба на 4.10.2012 г.
...

Продължава
Етикети: Изложби Събития
Юдит Цауг, авторка на комикси и илюстраторка от Берн, работи в рамките на резидентската програма на Про Хелвеция през 2010 г. два месеца в Пловдив. Тя се оставя този "така различен свят" да я води, открива пеша или с обществения транспорт градове, села, планини и Черно море, и събира разнообразни впечатления с фотоапарат и скицник. От тях авторката създава изложбата "Някъде другаде - пътуване през България", в която обединява различни елементи на фотографията и илюстрацията, включвайки ги в интересна художествена игра .
Събитието ще продължи от 12 до 30 април 2012 г. в Гьоте-институт (София, ул. "Будапеща" 1).

Продължава
Етикети: Изложби Събития
От 2-ри до 6-ти април в галерия "Дебют" (Художествената гимназия, бул. "Васил Левски" 62) ще бъде открита изложба живопис на Верджиния-Стефани Дойчева.
"Пейзажът e темата на моята първа самостоятелна изложба. Но не просто обичайни пейзажи - те са комбинация от местата за рисуване и моите лични емоции и преживявания от там. Започнах да рисувам природата от първата ми практика в Мелник. Бях смаяна от мощната енергия на огромните пясъчни мелове и въпреки липсата ми на живописни умения се стараех да пресъздам тази спецефична атмосфера. С всяка изминала практика все повече се вдъхновявах от разнообразието на природата и градовете. Откривах, че това не са просто къщи, лодки, море или планини, а че зад тях се крие и история....

Продължава
Етикети: Изложби Събития
На 28 март от 18.00 ч. в галерията на СБХ (ул. "Шипка" 6, етаж 4) ще бъде открита юбилейната изложба на Мария Ножарова "Сънища на ръцете".
В едно пространство присъстват новите пластични търсения на авторката, съчетани с бегъл ретроспективен поглед към осъществени проекти в монументалната пластика на фасади, интериорни решения, изпълнени в различен материал, както и нейни реализации в кино, телевизия и театър. Този поглед напомня за лица от "Сватбите на Йоан Асен", "Аспарух", "Боянският майстор", "Милионите на Превалов" и др.
Изложбата "Сънища на ръцете" ще продължи до 16 април 2012 г.
Мария Ножарова е на 83 години и продължава да вае форми. Творческата и биография обхваща много широк диапазон на реализации.
През 1955 година се дипломира в изящния факултет на Художествената академия със специалност "Скулптура"....

Продължава
Етикети: Изложби Събития
На 27 март от 18:00 часа в зала "Мамути" на Екомузея в Русе, ул. "Етър" 3, ще бъде открита фотоизложбата "Пещерите и ние".
Изложбата включва най-добрите снимки от проведения Втори Балкански фотоконкурс и Пети национален конкурс в България "We and Caves".
В събитието ще вземат участие спелеолози и приятели на пещерите както от балканските страни, така и от цял свят. Фотографиите ще бъдат представени в два раздела - "Хората под земята" и "Красотата на пещерите".
...

Продължава
Етикети: Изложби Събития
На 20 март от 17.00 ч. в зала "Княз Александър I" на Историческия музей в Русе ще се открие изложбата "Ножарството в Габровския край", която е по идея на Росица Бинева, уредник-етнограф от отдел "Занаяти" към АЕК "Етър" - Габрово.
Габрово е един от най-известните ножарски центрове в българските земи през Възраждането заедно с околните села и колиби Нова махала, Баевци, Беленци, Негенци. По тип и варианти габровските ножове надхвърлят 150 вида. В изложбата, чрез оригинален инструментариум и експонати от ХІХ век до днес, се представя силата на традициите и приемствеността в ножарството в този край. Експонатите са придружени от текстове, свързани с предания и поверия за ножа, както и легенди за светеца-покровител на ножарите св. Атанас....

Продължава
Етикети: Изложби Събития
"Парцалчето от роклята на баба ми говори с нейния глас. Парче от остаряла тениска напомня за онова лято. Смачкана капачка от бира красиво проблясва в калта. Те са "ненужни", а са изпълнени със съдържание", разказва за идеята Михаела Пъдева (Председател на секция "Текстил" към СБХ).
Идеята на организаторите на изложбата е да се покажат работи на високо ниво, създадени от употребяван текстил. Почти всички автори са работили понякога с такива материали и знаят добре какви изненади крият те.
Изкуството на ХХ век вече е открило стойността им и интересните послания, които носят. А през ХХI век интересът на художниците към употребявания текстил се засилва и започват да се утвърждават все повече автори от голяма величина.
Темата става още по-интересна и актуална, когато се разкрие и екологичната страна на проблема с огромното производство на текстил и бързото му превръщане в ненужен материал....

Продължава
Етикети: Изложби Събития
Това са деца с детска церебрална парализа, аутизъм, епилептични синдроми, различни интелектуални и поведенчески затруднения и др.
Изложбата се открива на 7-ми март от 17:00 часа в галерията на СБХ (ул. "Шипка" 6, І етаж) и ще продължи до 10-ти март. На събитието ще бъдат представени живописни творби на художничките Роза Енгибарова, Ани Стамболиева, Людмила Дамянова, Елка Тодорова и др....

Продължава
Етикети: Изложби Събития
На 13 февруари от 18:00 ч. в Художествена галерия "Станислав Доспевски" - Пазарджик ще бъде открита изложба "Рисунки" на Атанас Атанасов.
На събитието ще могат да се видят рисунки по стихове на Едгар Алън По, карти Таро издадени от издателство "Lo Scarabeo" - Италия, портрети и голо тяло.
Атанас Атанасов е роден през 1964 г. Завършва специалност "Живопис" в курса на проф. Светлин Русев в НХА - София през 1991 г. Член е на СБХ от 1997 г. Работи в областта на живописта, рисунката, стенописта и илюстрацията. От 1994 г. работи за издателство "Lo Scarabeo", а от 2003 г. за издателствата "Кибеа" и "Simply Read Books". През 2008 г. е преподавател по рисуване в Националната Художествена Академия. През 2011 г. специализира в Cite des Art - Paris.
Реализирал е множество индивидуални изложби и участия в колективни изложби....

Продължава
Етикети: Изложби Събития
От 14 до 29 февруари в галерия - книжарница "София Прес" (ул. "Славянска" 29) ще бъде представена изложбата "Едно пътуване до Кападокия" на Лилия Балева.
Според авторката, позната от множество участия в общи изложби и чрез самостоятелните си изяви, пътуването е повод за твореца да опознае себе си. Природата е съвършена. Създателят ни изненадва и провокира. Художникът може само да опита да създаде своя природа.Това е авторовият опит да изведе природата като знак.
Лилия Балева е родена  във Враца. През 1978 г. завършва ВИИИ "Н. Павлович" - София, специалност "Текстил".
...

Продължава
Етикети: Изложби Събития
На 2-ри февруари от 18:00 ч. в галерията на СБХ (ул. "Шипка" 6, етаж 3) ще бъде открита изложба живопис на Александър Янков. Мотото на събитието е "Не само с хляб ще живее човек" (За духовното и етичното).
Янков е творец с особено светоусещане, вдъхновено от християнството, етичните теми и човешката действителност. По думите му през 1988 г. настъпва неговото духовно обръщение и повечето му картини оттогава са на християнска тематика. Цветът като медиатор на преживяното и човекът, открил своято душевна хармония, са водещи в неговите платна. Божественото присъствие в картините му е показано чрез темата, чрез Светия дух или е просто невидимата сила, която ни съпътства всеки ден по време на нашия земен път.
...

Продължава
Етикети: Изложби Събития
На 7-ми февруари от 18:00 ч. в галерия "Ракурси" ще бъде открита изложба живопис на Слав Бакалов.
Авторът работи като художник, скулптор, режисьор и сценарист на анимационни филми. Има четири издадени книги. От 1975 г. до 1989 г. създава повече от 50 анимационни филма, един от които пълнометражен и четири документални. За анимационните си филми е носител на много международни награди - първа награда за анимация в Анеси, "Златна плоча" - Атина, "Сребърен дракон" - Краков, награда за постижения в анимацията - Отава, както и най-престижната между тях - "Златна палма" от Кан през 1985 г. През 2008 г. режисира пиесата на Дейвид Мамет "Ноември" в Сатиричен театър "Алеко Константинов"....

Продължава
Етикети: Изложби Събития
Изложба, посветена на 130-годишнината от рождението на Добри Немиров, е подредена във фоайето на Русенската библиотека. Представено е творческото наследство на писателя и публикации за живота му, съхранявани във фонда на отдел "Краезнание".
Посетителите на изложбата могат да видят трилогията романи "Братя", "Първи бразди" и "През огъня", с която писателят става известен, пиесите му "Честна дума", "Тъмни души", "Възелът" и "Пиеси за деца", сборници с разкази.
Между публикациите за живота на Добри Немиров интерес представляват статиите "Родът на Добри Немиров" и "Младежките години на Добри Немиров в Русе", подписани от сина на писателя Емил Немиров, както и библиографията "Добри Немиров:1882 - 1945",  под съставителството на Златка Тодорова-Немирова, снаха на Добри Немиров.
В изложбата са показани и книги с автографи на Добри Немиров, с посвещение на русенския писател и учител Тодор Дашков....

Продължава
Етикети: Изложби Събития
На 1-ви февруари от 18:00 ч. в галерията на СБХ (ул. "Шипка" 6, етаж 4) ще бъде открита изложба на Селма Тодорова.
Авторката ще представи над 50 непоказвани акварела, правени през последните две години, както и няколко избрани по-късни творби. Лиричността и спокойствието са чувствата, които нейните пейзажи и портрети оставят във всеки зрител. Светлината като основен формо и цветообразуващ принцип тук е водещото начало. От нея авторката се вдъхновява за настоящата изложба и нейното мото - "Шепотът на светлината".
...

Продължава
Етикети: Изложби Събития
Изложбата "Художникът и слънцето" е посветена на 130-годишнината от рождението на големия български художник Владимир Димитров - Майстора (1.02.1882 - 29.09.1960), един от най-ярките представители на движението "Родно изкуство" в българското изобразително изкуство, зародило се в началото на 20-те години на ХХ век.
Показани са биографични книги и албуми с репродукции на негови творби, съхранявани във фонда на отдел "Изкуство". Могат да се видят репродукции на някои от най-известните творби на художника, в които той пресъздава образа на българката: "Мома от с. Шишковци", "Моми", "Сватба", "Майка с дете", "Мома с ябълки", "Пеещи моми", "Българска мадона", "Момиче с грозде" и др.
...

Продължава
Етикети: Изложби Събития
Не е нужно да сме виждали снимка на кралица Виктория с нейния любим дакел, разнежените Фрида Кало и Диего Ривера, прегърнали малко кученце, Пабло Пикасо и Лумп, неразделни в последните 16 години и свързани в едно истинско мъжко приятелство, Енди Уорхол и неговите 2 дакела Арчи и Амос, Дейвид Хокни с Буджи и Стенли, нарисувани в 365 платна, или да сме чували историята на Джон Уейн и неговия Чарли, спасил семейството му от пожар. Просто дакелът е много повече от куче - верен, умен и равноправен приятел.
77 автори - живописци, скулптори и фотографи показват работи, направени с много любов и удоволствие. Изложбата ще бъде открита на 25 януари от 18:00 ч. в галерията на СБХ (ул. "Шипка" 6, етаж 1).
...

Продължава
Етикети: Изложби Събития
На 19 януари от 19:00 ч. в галерия "Юзина" ще бъде открита изложбата "Homo ludens". Смелите цветови комбинации и нетрадиционните сюжети, характерни за работата на Кольо Карамфилов, ще дадат на галерията един чудесен старт за новата 2012 година. Публиката ще има възможност да заиграе със собствените си познавателни способности, да постави на изпитание чувството си за хумор и да провери докъде се простира търпимостта спрямо историите с отворен край. Галерия "Юзина" избира да постави "играещия човек" в началото на новото време. Въпросът е дали Homo ludens ще открие своя партньор в забавленията, или ще остане вечно усмихнат, но самотен шут.
"Tворчество на Кольо Карамфилов се променя непрекъснато, подхранвано от сблъсъка между фигуративно и абстрактно изкуство. Homo ludens или играещият човек в картините, скулптурите и рисунките му демистифицира изкуството, подхождайки към темата с прозрачно ясен художествен маниер....

Продължава
Етикети: Изложби Събития
Галерия "Дебют" и галерия-книжарница "София Прес" представят част от творчеството на Никола Мирчев. 90 години от рождението му са добър повод да се преоткрие един творец, познат на съвременния зрител повече като автор от периода на "социлистическия реализъм", а не толкова като художник, в цялата сложност и дълбочина на това понятие.  
Експозициите в двете галерии са тематично подредени. В галерия "Дебют" са подбрани илюстрации към детски книжки, с които са израснали поколения българи. Зрителите ще имат възможност да се насладят на оригиналните рисунки и свежите авторови решения към литературните творби на Иван Вазов, Емилия Захариева ("В горския ЦУМ"), Лъчезар Станчев ("Горска приказка"), Г. Караславов ("Всеки си има слабото място").
В галерия-книжарница "София Прес" ще бъдат показани подготвителни скици и рисунки, а също и самата знакова за творчеството на Никола Мирчев творба "Разпит"....

Продължава
Етикети: Изложби Събития
На 15 декември от 18:00 ч. в галерия "Резонанс" ще бъде открита изложбата "Силуети от самотния бряг" на Чавдар Петров.
Авторът е роден на 14.10.1955 г. в с. Екзарх Йосиф, Русенски окръг. През 1974 завършва художествена гимназия специалност "Живопис". От 1985 г. е член на Съюза на Българските Художници - София. Живее и работи във Видин.
Не само животът в един от най-колоритните български градове го прави чист живописец. Всекидневието в платната му придобива приказен и фантастичен образ, който гравитира около магията на цвета - богат, нюансиран, магнетичен....

Продължава
Етикети: Изложби Събития
Основна част от тазгодишния традиционен "Фестивал на съвременната керамика" ще бъде конкурсът "Отвъд ръба на чинията". Темата е провокация към въображението и предполага многообразни творчески решения, които се простират отвъд утилитарните разбирания за това изкуство. Същевременно организаторите са предвидили и раздел за свободно участие, в който авторите могат да представят произведения, необвързани с тематиката на конкурса.
В рамките на фестивала като почетен участник ще бъде представена художничката Емилия Панайотова, която работи в областта на керамиката.
Изложбата е съпътствана с каталог, предвиден е и награден фонд....

Продължава
Етикети: Изложби Събития
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>
 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас