Търсене
Критерий за търсене: Намерени са 536 резултата.
Етикет: Изложби Подредба по 
На 1-ви октомври в Окръжна библиотека "Йон Бассарабеску" в Гюргево беше открита изложба на екслибриси от графичната колекция на РБ "Любен Каравелов" - Русе. Събитието е част от инициативите, с които се отбелязва за първи път общонационалната нощ на библиотеките в Румъния.
В експозицията са показани 143 екслибриса на 86 творци от 24 държави, участници в VІІ-я Международен екслибрис конкурс "Дунав - реката на Европа", организиран от Русенската библиотека през тази година.
Гости на събитието бяха Румян Ганчев, директор на РБ "Любен Каравелов", Силва Василева, зам.-директор на библиотеката. Специален гост на вечерта бе и председателят на Окръжен съвет в Гюргево Думитру Беяну....

Продължава
Етикети: Изложби Събития
На 20 септември от 17:30 ч. в Художествена галерия - Добрич се открива 48-та поредна годишна изложба на Дружеството на художниците - гр. Добрич. Събитието се организира по повод 25 септември - празник на града.  Ще бъдат представени творби от областта на живописта, скулптурата и графиката, които ще зарадват публиката, ценители и гости на Добрич и в празничните дни 24 и 25 септември. Колекцията може да бъде посетена до 20 октомври.

Продължава
Етикети: Изложби Събития
На 21 септември от 18:00 ч. в галерията на Чешки център (София, ул. "Раковски" 100) ще бъде открита изложбата "Маски" на Барбора Балкова.
Авторката, родена на 4 март 1978 г., е чешка художничка, която живее и работи в южна Чехия и в Прага. В творчеството си залага на живописта, графиката, фотографията и работата с нови медии. Барбора създава цялостни концепции, които винаги проследяват конкретни теми. Най-типичното съдържание на работите й е темата за човешката идентичност, преживяванията и промените.
Барбора Балкова завършва Педагогически факултет на Южночешкия университет в Ческе Будейовице, специалност "Изобразително изкуство в основните художествени училища". От трети курс посещава паралелно и Академията за изящни изкуства в Прага, ателието за визуални комуникации при Иржи Давид, ателието за живопис при Владимир Скрепъл, а през последните три години ателието за Нови медии при Вероника Бромова.
...

Продължава
Етикети: Изложби Събития
Изложбата "Българското училище - в миналото и днес", която може да се види във фоайето на русенската библиотека "Любен Каравелов" (ул. "Дондуков-Корсаков" 1), припомня за традициите и духа на родното ни училище. Показани са учебници, учебни помагала, звукозаписи на стари училищни песни, оригинални зрелостни свидетелства, учебни пособия - перодръжка, мастилница, сметало, моливници и др. Част от експонатите са от фонда на библиотеката, а други са предоставени специално за изложбата от русенци.     
Сред най-старите експонати в експозицията от колекцията "Редки и ценни издания" на библиотеката са някои от първите български учебници от средата на ХІХ век  - "Българска граматика на Неофит Рилски", издадена през 1835 г., "Първичка българска граматика" на Иван Богоров, 1844 г., "Царственик или история болгарская" на Христаки Павлович, 1844 г., "Болгарска аритметика" на Хр. Сичан-Николов, 1856 г. и др.
...

Продължава
Етикети: Изложби Събития
На 8-ми септември от 18:30 ч. в Арт галерия "Париж-Москва" ще бъде открита изложба живопис на три млади художнички - Калия Калъчева, Екатерина Раденкова и Нора Ампова.
Всяка от авторките изпъква със своята специфичност и ритмика, но същевременно хармонично се вписва в цялостната партитура. Нестандартната визия за ежедневието в картините на Калия Калъчева, подчертана от разчупената композиция и експресивните цветове, влиза в непринуден диалог с по-лиричните пейзажи на Екатерина Раденкова, както и сюрреалистичните "портрети" на Нора Ампова. Трескаво търсене на онова "отвъд", на едва доловимото чувство за нещо неизказано, скрито в простите образи, форми, ситуации, които ни заобикалят, е обединяващото звено в техните работи.
...

Продължава
Етикети: Изложби Събития
Георги Чалъков - един от най-обичаните карикатуристи, познат ни от вестниците "Стършел", "Дума", "Нощен труд", "Класа", кани своята публика да проследи "Приключенията на Чалъчето". Серията от карикатури, представени на четвъртия етаж на галерията на СБХ (ул. "Шипка" 6), ще ни покажат отново тънкото чувство за хумор на големия майстор на сатиричната рисунка.
Официалното откриване на събитието е на 1-ви септември от 18:00 ч. Изложбата ще можете да видите до 26 септември 2011 г.

Продължава
Етикети: Изложби Събития
На 10 август от 17:30 ч. в изложбената зала на Регионална библиотека "Стилиян Чилингиров" в Шумен ще бъде открита изложба абстрактна живопис "Артистичен интеркултурен диалог". Автор на експозицията е Монтасир Шемао, президент на Асоциация за съвременно изкуство - Мароко (A.M.A.C.). Той гостува у нас по покана на Дружеството на шуменските художници.
Г-н Шемао е един от 23-та художници, представени неотдавна в подредената в библиотеката изложба с творби от Интерконтинентално графично биенале на малки форми, провеждащо се в гр. Аиуд, Румъния, и организирано от Фондация "Интер-Арт". Той е и сред участниците в единствения по рода си международен пленер "Максимална сигурност", осъществен през 2008 г. в затвора в гр. Аиуд.
...

Продължава
Етикети: Изложби Събития
На 23 и 24 юли, събота и неделя, паркът "Ген. Вл. Заимов" ще се превърне в "Европейска алея на културата".  Събитието е организирано от фондация "За Оборище" и е финансирано от Столична община - програма "Европа". Софийската градска художествена галерия и галерия "Васка Емануилова" са съорганизатори на някои от проявите.
В рамките на програмата ще се състои и премиера на книгата "Глас от общественото мнение" (ИК "Ентусиаст") от Мирослава Кортенска, която ще се случи на 23 юли от 18:00 ч. в галерия "Васка Емануилова" (бул. "Янко Сакъзов" 15), филиал на СГХГ. Книгата ще представи Леа Коен, автор на осем романа и посланик на България в Брюксел в периода 1991-1996 г.
...

Продължава
На 15 юли от 18:00 ч. в галерията на СБХ ще бъде открита изложбата "Театрален плакат и карикатура" на Велко Велев (1946 - 2010).
"Някои имат власт, пари, оръжия, а Велко се бореше с подострен молив. Искрено и безкомпромисно боравеше със ситуации, актуални случки и герои. Погледът върху тврочеството му показва една остра актуалност дори и на творби от преди десетки години. Свежият му авторски щрих, безвремието на посланията му, както и успехът му в други географски ширини, показват една мобилност във времето и пространството, присъща само на големите творци.
Всички го знаят усмихнат, но той беше един много мислещ и сериозен човек и определено един от видните български художници в сферата на театралния плакат и карикатурата. Тази година би била 65-та за него, което е повод за тази изложба и първи опит да се представи творческото му наследство.
...

Продължава
Етикети: Изложби Събития
На 15 юли от 18:00 ч. в галерия - книжарница "София Прес" (ул. "Славянска" 29) ще бъде открита изложба живопис на Николай Попов (1920 - 2006).
Портретите на близки хора и пейзажите с любими кътчета са част от светоусещането на един автор, творил активно от 50-те до 90-те години на миналия век. Творбите за изложбата са подбрани и предоставени от семейството на художника и негови приятели.
Николай Евлогиев Попов е роден на 22 януари 1920 г. в село Медковец, Ломско. Завършва Художествената академия в София със специалност "Живопис" при проф. Илия Петров. От 1949 г. живее и работи в София. От 1952 до 1975 г. е художник в ЦДНА, където се пенсионира. Член е на СБХ и на групата на Ломските художници. Има участия в общи изложби на "Шипка" 6, както в художествените галери на Враца, Видин, Лом, Монтана и Берковица. Реализира самостоятелна изложба в Монтана през 1984 .Умира през 2006 г.
...

Продължава
Етикети: Изложби Събития
На 12 юли от 18.00 ч. в Софийската градска художествена галерия ще бъде открита изложбата "Послания от вековете. Манастири и църкви от Балканите". В продължение на близо два месеца столичани и гости на София ще имат възможност да се запознаят с с тази интересна експозиция по повод на ХХІІ международен конгрес за византийски изследвания, който ще се проведе в последната десетдневка на месец август.
Изложбата представя отделни творби на Ото Хорейши, Йозеф Обербауер, Иван Мърквичка, Цанко Лавренов, Сирак Скитник, Иван Милев, Дечко Узунов, Иван Пенков, Иван Лазаров, Ари Калъчев, Борис Денев, Владимир Лукаров, Никола Кожухаров, Атанас Михов, Пенчо Георгиев, Марио Жеков, Борис Михайлов, Иван Христов, Симеон Велков, Иван Гецов, Наум Хаджимладенов, Петър Морозов,...

Продължава
Етикети: Изложби Събития
След експозицията "110 г. от рождението на Илия Бешков" в Художествената галерия в Добрич, представена в рамките на европейската инициатива "Нощ на музеите" на 17 май 2011 г., събитията в чест на художника продължават.
Съюзът на българските художници представя изложба, в която са показани 110 рисунки, избрани от фонда на галерия "Илия Бешков" в Плевен, част от които са дарение от Александър Бешков.
Настоящата изложба е организирана от СБХ и проф. Светлин Русев, със съдействието на Министерство на културата и Художествена галерия "Илия Бешков" - Плевен.
Експозицията може да бъде видяна до 28 юли 2011 г. в галерията на СБХ, ул. "Шипка" 6,  1-ви етаж.

Продължава
Етикети: Изложби Събития
През месец юли в залите на ХГ "Станислав Доспевски" са изложени две интересни експозиции.
В 1-ва зала можете да разгледате изложбата "Пейзаж", на която са представени 48 творби на 39 автора от фонда на галерията. Показани са творби на Георги Машев, Ангел Попов, Райко Алексиев, Владимир Мански, Петър Дочев, Златю Бояджиев, Генко Генков, Елена Лютакова, Калина Тасева, Йоан Левиев, Вълко Гайдаров, Марин Маринов и др.
Във 2-ра зала е разположена изложбата "Голо тяло". Подредени са 42 творби от 26 автора от фондовете "Графика и рисунка", "Скулптура" и "Живопис" на галерията. Използвани техники в работите - графични - офорт, акватинта, литография, суха игла; рисунки с туш, сепия, сангин, флумастер, черен химикал, пастел, креда, гваш, цветни моливи; скулптура - шамот, бронз.
...

Продължава
Етикети: Изложби Събития
На 11 юли от 18:00 ч. в Арт студио "Миллиел" (Плевен, ул."Цар Симеон" 4 до МОЛ-център) ще се открие изложба на авторите Неви Петкова и Дилян Дочев - Дил.
"Представяме Ви творчеството на семейство художници - живописци. Изкуството им отваря врати към един различен свят, изпълнен с хармония от цветове, спокойствие и приказност. Заповядайте да поемете от оптимизма и красотата", споделят организаторите.

Продължава
Етикети: Изложби Събития
На 1-ви юли от 18:30 ч. в галерия "Резонанс" ще бъде открита изложба живопис на Нове Франговски.
Авторът е роден в Галичник през 1939 г. Завършва средно художествено училище в Скопие, специалност "Скулптура". През 1966 г. завършва и Художествена академия в Белград със специалност "Живопис". По време на обучението си участва в няколко студентски изложби, а през 1965 г. участва в "Октомврийския салон" в Белград. След дипломирането си работи за известно време като художник на свободна практика, след това е нает към дървопреработвателна компания Треска (1971-1978), a после и към търговско предприятие Славия (1978-1996)....

Продължава
Етикети: Изложби Събития
На 23 юни от 18:00 ч. в залите на Художествена галерия в Казанлък ще бъде открита ретроспективна изложба на Марко Шивачев (1892 - 1946).
Творецът е известен като приятел на Илия Бешков, Иван Пенков, Ангел Каралийчев, Ламар, Александър Стаменов, Константин Щъркелов, Дечко Узунов и т.н., но е забравен като художник. Учителства в различни кътчета на страната. Автор е на множество пейзажи и портрети, но творчеството му е непознато дори за изследователите на изкуството в България.
Роден е в Павел баня на 12 октомври през 1892 г. в семейство на учители. За най-ранните си творби използва сюжети с къщи и джамии от Одрин. В тези акварели той търси предимно играта на слънчевата светлина и сенките. Войната, изключвайки няколко рисунки на почиващи войници, не е тема на художествените му интереси....

Продължава
Етикети: Изложби Събития
На 22 юни от 18:00 ч. в галерия "Васка Емануилова" ще бъде представена изложбата "Детето - повод за портрет", изследователски проект на кураторите Даниела Чулова и Милена Балчева. Експозицията включва детски портрети в областта на живописта, скулптурата и рисунката, създадени през първата половина на XX век. Събитието би могло да се разглежда като част от поредица изложби, започнала с "Автопортретът. Зримият образ и скритият смисъл" (2006 г.) и "Точки на пресичане. Художници рисуват художници" (2010 г.) в Софийска градска художествена галерия.
В "Детето - повод за портрет" са включени около петдесет детски портрета. Те отразяват промените, които претърпява този поджанр на границата на XIX и XX век, в зората на новото столетие, през 20-те и 30-те години на XX век. Изложбата представя един възможен поглед към различните стилове и подходи на няколко поколения живописци и скулптори....

Продължава
Етикети: Изложби Събития
На 21 юни от 18:00 ч. в галерия - книжарница "София Прес" ще бъде открита изложбата "Състояние на духа" на Цвете Бонева.
Авторката е родена през 1957 г. в Димитровград. През 1975 г. завършва училището за художествени занаяти в София, специалност "Благородни и цветни метали", а след това ВИИИ "Николай Павлович" в София, специалност "Живопис" при проф. Светлин Русев.
От 1981 г. участва в национални и колективни изложби в различни градове на България.
Нейни творби притежават Национална художествена галерия, Софийска градска художествена галерия, частни сбирки и галериите в Плевен, Видин, Монтана....

Продължава
Етикети: Изложби Събития
На 16 юни в пространството на Културен център "Радио Пловдив" (ул. "Дондуков" 2) ще се открие изложбата "Дъжд" на Иван Узунов. В експозицията ще бъдат включени платна, отразяващи последните търсения на автора.
"Всяко време има своите особености. Съвременният живот често налага темпо и предизвикателства, с които не сме свикнали. Отвсякъде получаваме знания, а знаем много малко за себе си. Винаги бързаме нанякъде, a някои от най-важните неща всъщност се постигат не с бързане, а с поспиране и улавяне на мига. Няма световен закон, световен ред или световно правило, които да те научат как да бъдеш щастлив....

Продължава
Етикети: Изложби Събития
На 17 юни от 19:00 ч. в галерия "Дебют" (бул. "В. Левски" 62) ще бъде открита изложба живопис на Мария Дянкова, ученичка от 11 клас на НУИИ "Илия Петров" - София.
Младата авторка изучава специалност "Живопис" при Атанас Ташев от 2009 г.
Мария Дянкова е носител на 1-ва награда в изложба-конкурс "Художникът Чонтвари", организиран от Унгарския културен институт, София, 2009 г.; 3-та награда в изложба-конкурс на НУИИ "Илия Петров" за артистична рисунка в раздел портрет, 2010 г.; награда за заслуги в гимназията; 3-та награда в 16 ликовна колония в град Кратово, Р Македония, организирана от Дом на културата "Лазар Софиянов", Кратово, 2009 г....

Продължава
Етикети: Изложби Събития
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>
 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас