Търсене
Критерий за търсене: Намерени са 536 резултата.
Етикет: Изложби Подредба по 
Галерия "Дебют" (бул. "В. Левски" 62) открива изложба от 4 до 14 март 2009 г. Събитието е конкурс за артистична рисунка на ученици от Националното училище за изящни изкуства "Илия Петров".
Експозицията се провежда за пета поредна година.
В изложбата ще бъдат включени творби на ученици от всички възрастови групи от 8 до 12 клас, обособени в три раздела:
...

Продължава
Етикети: Изложби Събития
Изложбата "Познати-непознати" - избрано от колекцията на СБХ" представя забравени и неизвестни творби от българската живопис след 60-те години на миналия век.
Това е една експозиция, която е изпитание за организаторите и безкрайно интригуваща за зрителите. В нея са представени автори, родени и работещи през последното столетие.
Може би за пръв път в залите на "Шипка" 6 се представят художници, които реално не са се срещали, нито житейски, нито в практиката, а от друга страна са отразени поколения, които са работили заедно, но сега творбите ги показват в нова светлина и връзки.
...

Продължава
Етикети: Изложби Събития
Галерия "Ракурси" представя изложбата "Запазено място" на Румен Нечев.
В неговите творби е очертана специална житейска територия, където е струпана самоличността ни, където сме най-много себе си. Вътре в пространството на картината, населено с цветове и фини релефи, е видимо друго пространство, което разказва своя отделна история.
Това е втора изложба на Румен Нечев в галерия "Ракурси".

...

Продължава
Етикети: Изложби Събития
"Ако за Пикасо казват, че си е присвоил цялото минало столетие, за нас това се отнася за Дечко Узунов", пише проф. Аксиния Джурова и припомня, че той е:
- минал през всички течения в изкуството, без да се определи към някое от тях;
- преживял остаряването на собствените си ученици;
- допринесъл най-много за европеизацията на българското изкуство, запазвайки почитта и обичта към своята страна и традиции;
- издигнал се до най-висок пост на Международната Асоциация за пластични изкуства (AIAP) към ЮНЕСКО и играещ ролята на консолидиращ интелигентите от всички гилдии в България;

...

Продължава
Етикети: Изложби Събития
В изложбата е показан артистичен проект на Боряна Венциславова, който цели да привлече вниманието към проблемите на миграцията като важен процес в съвремието ни. Това е продължение на видео инсталацията We Shall Overswim, представена през януари в Галерия Академия.
Проектът сe базира на срещи с реални ситуации и хора, принудени да напуснат дома си и да търсят убежище другаде. Боряна Венциславова е заснела различни представители на обществото, намиращи се в сходна ситуация на безизходица. В кадрите ролите на персонажите са разменени – реално проспериращи хора са показани като бежанци.
...

Продължава
Етикети: Изложби Събития
Галерия Сариев, Пловдив представя изложбата "Градски същества" на проф. Божидар Бончев и проф. Георги Георгиев.
Авторите се изразяват с керамични скулптури във видимо различен стил - постмодерно-наративен при Божидар Бончев и геометричен при Георги Георгиев.
Името на изложбата е комбинация от наименованията на предишни изложби на авторите "Градски План" (Г. Георгиев, Галерия Сариев, 2007) и "Същества" (Б. Бончев, Галерия Арт-алея, 2006) и цели да проблематизира абсурда на съществуване в градска среда.

...

Продължава
Етикети: Изложби Събития
Тодор Панайотов е емблематичен автор за българската графика. На 18 февруари в изложбените зали на СБХ ще бъде открита негова експозиция. В нея са подбрани графики и рисунки.
Произведенията на Тодор Панайотов са изпълнени с изтънчен пластичен усет, отличават се с чистота, категоричност, сила и зрялост. Той създава индивидуален стил, изпълнен в специфична графична техника, която прилага, за да постигне странно вибриращи фактури, сложен колорит, абстрактни хармонии, фигури със специфични пропорции, монументално звучене, индивидуална енигма.
...

Продължава
Етикети: Изложби Събития
За поредна година в галерия "Дебют" ще бъде открита изложба на акад. Илия Петров. След предишните успешни изложби с творби от ателието на автора (2005 – скици, рисунки; 2006 – пейзажи, композиции; 2007 – творби от Индия и Индонезия; 2008 – "Човекът, Моделът") галерия "Дебют" представя нова експозиция, наречена "Лицето, Характерът".
Творбите на Илия Петров са и повод за младите художници – учениците от Художествената гимназия, да приемат творческото предизвикателството, което е участие в конкурс за артистична рисунка.

...

Продължава
Етикети: Изложби Събития
В изложбата на секция "13" на СБХ са включени художници, които се занимават с техники и медии извън характеристиките на традиционните видове изобразителни изкуства. Тя е различна и провокативна от експозициите на останалите секции. С известно предубеждение авторите наричат себе си авангардисти. На изложбата могат да бъдат видяни работи, които са социални, автобиографични, критични и т.н.
...

Продължава
Етикети: Изложби Събития
Тома Трифоновски се завръща към живота и творчеството с тридесет живописни платна, които ще покаже от 3 до 19 февруари в галерия "Ракурси".
"Слънцето и Луната" е името на изложбата, която той ще открие в навечерието на своя рожден ден. В сбирката греят платна с топлото червено на Слънцето и магическото синьо на Луната. Типичните за него портрети на момичета, натюрморти и голи тела. "Когато човек се докосне до смъртта, започва да вижда и да осмисля кръговрата на живота по-различно. Моите момичета са уж същите, но са по-мъдри и сякаш по-силни", споделя Трифоновски. "Пластичната задача, която си  поставих е да бъда още по-синтетичен, освободен изцяло от разказа и сюжета", допълва той. 
Докосването до отвъдното осезателно е повлияло върху гледната точка на твореца.
...

Продължава
Етикети: Изложби Събития
През последните десетилетия дигиталните технологии се превърнаха в средство за създаване на нови художествени форми, способни да ангажират вниманието по нови начини, съвместими с бързо променящата се култура.
Доколко компютър може да бъде изразно средство за художник?
"В края на 20 век ме вълнуваха пресечните точки между класическите техники и новите дигитални технологии. Стремежът ми бе да комбинирам класическите изразни средства с уменията на дигитален художник", споделя Весела Статкова.
...

Продължава
Етикети: Изложби Събития

На 23 януари в Софийската градска художествена галерия ще бъде открита изложбата "Четири пространства". На събитието ще бъдат представени творби на Бранко Николов, Деля Чаушева, Момчил Георгиев и Симеон Шивачев. Това са четирима автори, които споделят своите творчески търсения, но с различни начини на изразяване.

...

Продължава
Етикети: Изложби Събития
Здравка Василева е живописец с респект към живописната материя и очертава фин и елегантен баланс между колоритните и фактурните акценти в нея. В нейните картини присъства специфична атмосфера, в която индиректното човешко присъствие придава определена интимност и романтика.
Здравка Василева е родена през 1977 в Пловдив. Завършва през 2003 г. специалност "живопис" в Националната художествена академия в София, а от следващата година е старши асистент в същата катедра.
...

Продължава
Етикети: Изложби Събития
Мария Райчева е от най-младото поколение живописци в българското изкуство. Предстоящата й самостоятелна изложба в галерия София Прес представя една идея, започната през 2007-ма г. и завършена в началото на настоящата.
Очарованието, ароматът и живописността на маслиновите гори, заливи и крайморски градчета, които по-скоро са прекрасни състояния, отколкото пейзажи от Италия, Гърция, Черна гора и Франция, са героите на нейните голямоформатни живописни откровения.
...

Продължава
Етикети: Изложби Събития
Зоран Костич е роден в Ниш през 1963 г.  Завършва факултет по изящни изкуства в Белград, при проф. В. Тодорич през 1990 г.  От 1989 г. е член на съюза на сръбските художници. Преподавател е в Департамент по изящни изкуства в Ниш. Зоран Костич има множество самостоятелни изложби и участия в групови експозиции в Сърбия, Испания, България, Черна гора.
Проектът на Зоран Костич проследява неуловимите състояния на детството. Букет от тъга, безвремие, нежност и щастие. Една сложна картина на съвременното дете, което има все по-малко време и място в живота на възрастните.
...

Продължава
Етикети: Изложби Събития
Галерия "СИБАНК" представя изложба на Джеймс Енсор (1860 – 1949г.)
Белгийският художник е известен като един от най-големите новатори в европейското изкуство от края на 19 век. Признат като предвестник на експресионизма и сюрреализма Енсор се отличава от съвременниците си с ексцентричен стил и с богата галерия от демонични образи и същества, които обитават творбите му.
...

Продължава
Етикети: Изложби Събития
<< Начало < Предишна 21 22 23 24 25 26 27 Следваща > Край >>
 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас