Търсене
Критерий за търсене: Намерени са 229 резултата.
Етикет: Кино Подредба по 
Програмата "Десетилетие на българското кино" продължава с "А днес накъде" на Рангел Вълчанов, който зрителите могат да видят в "Дом на киното" на 10 ноември 2010 г.
Двадесет и шест младежи, избрали театъра за своя професия, са изправени пред невидима изпитна комисия. Неудобни, странни, провокиращи въпроси и налудничави задачи са стоварени върху смутените млади кандидат-актьори. Как да решат тези задачи? С какви отговори да се измъкнат от ужасните манипулации само и само да спечелят големия шанс на своя живот - единствения си живот?
Това е историята на филма "А сега накъде", създаден преди 20 години. Днес същите герои се събират на коктейл, организиран от техен колега, за да отпразнуват тази знаменателна годишнина от своя живот. Някои са останали в България, други са заминали да търсят щастие и свобода в чужбина. Заедно със своя режисьор, всички те се връщат назад във времето, за да видят какво е останало от някогашните идеали и какво се е случило с телата и духа им.  Сравняват своите някогашни надежди с днешните си стремежи, лудостта и ентусиазма на младостта с днешното ежедневие.
...

Продължава
Карел Земан е чешки филмов режисьор, художник, кукловод, аниматор и рекламен график. Той е роден на 3.11.1910 г. в Остромерж при Нова Пака. Завършва двугодишно училище по търговия и курс за рекламна рисунка и аранжиране. По-късно работи като художник в рекламни ателиета, няколко години (1930-1936) във Франция, но също и при Томаш Батя в Злин. Още като студент е заинтригуван от кукления театър, но едва през 1943 г. успява да влезе в злинската театрална работилница. Първият филм, който прави там, е поетичната лента "Коледен сън", спечелил през 1946 г. наградата за най-добър куклен филм на Международния фестивал в Кан. Всъщност става въпрос за комбиниран игрално-куклен филм, в който анимационна играчка се движи в реалното пространство.
...

Продължава
Вашата дъщеря е влюбена в най-неподходящия? Сестра ви е на път да се сгоди за истински грубиян? Само един човек може да помогне в тази ситуация. Името му е Алекс Липи, професията му – да разделя двойки, а методът - прелъстяване.
Той има репутацията на истински майстор, който за седмици може да превърне всеки съпруг, годеник или приятел в "бивш". Но само при едно условие - ако жената се чувства нещастна, дори и понякога неосъзнато. Поредна мишена на Алекс е Джулиет - красива млада дама от богато семейство, изцяло отдадена на своя възлюбен. Остава само развръзката или отговорът на въпроса "Има ли понятие "перфектен план", когато става въпрос за любов?
Очаквайте новата френска романтична комедия "Сърцеразбивач" (Heartbreaker).
В ролята на поредната жертва ще блесне чаровната Ванеса Паради, а плановете й ще осуетява "разбивачът на сърца" Ромен Дюри.
...

Продължава
Програмата "Десетилетие на българското кино" продължава с "Приятелите ме наричат Чичо" на Ивайло Христов, който зрителите могат да видят в "Дом на киното" на 27 октомври 2010 г.
Димитър Стефанов Михайлов, формално известен като затворник №... не може да повярва на очите си. Прибирайки се в своята къща, той се озовава пред луксозен ресторант, който е построен на нейно място. На сутринта след шокиращото откритие Чичо решава да се консултира с адвоката, представлявал го по време на последното дело. Разбирайки, че няма законен начин да си върне къщата, той решава да действа по законите на джунглата. Бивш полицай, бивш затворник и Македонецът сформират наказателния отряд "Великолепната четворка". Измислят план, според който трябва да изнудят самопровъзгласилия се собственик да им предаде всичките си пари и да фалира. Акцията е брилянтно изпълнена, но краят е неочакван. Единият от приятелите загубва куфарчето с парите…
Сценарист и режисьор е Ивайло Христов, камерата е поверена на Емил Христов, музиката е дело на Теодоси Спасов.
...

Продължава
На официална церемония в кино "Люмиер" бяха връчени наградите на първото издание на Международен фестивал "Златен Кукер - София". "Това е фестивал на младата анимация от България и цял свят. Той премина при изключителен успех и зрителски интерес", каза на закриването му директорът на фестивала Надежда Славова. Изпълненията на Биг Бенда на БНР, с диригент Янко Миладинов, изправиха на крака цялата публика.
Журито в състав: Чаба Варга (Унгария), Надежда Маринчевска (България) и Златин Радев (България) присъди следните награди на филми от конкурсната програма на фестивала:
...

Продължава
Програмата "Десетилетие на българското кино" продължава с "Маймуни през зимата" на Милена Андонова, който зрителите могат да видят в "Дом на киното" на 20 октомври 2010 г.
Филмът разглежда историите на три млади жени, разделени от своя социален статус, бит и епоха. Началото на 60-те години на миналия век. Дона е бедно циганско момиче, потънало в приказен и романтичен свят. Реалните мъже обаче й оставят само спомени и извънбрачни деца.
Началото на 80-те. Лукреция е болезнено амбициозна, отлична студентка по право. Той е французин и може да й даде щастие, каквото тя не е и сънувала. Но се оказва, че ще трябва да се бори за любовта си. Когато цинично пресметната бременност от друг мъж заплашва да заличи мечтите й, Лукреция взима потресаващо решение...
2001 г. Тана има всичко - щастлив брак, богатство, стабилност, но все пак липсва нещо. Детето, което Лазар не може да й даде. Тя решава да намери сама изход от ситуацията и с това предопределя съдбата на любовта им...
...

Продължава
Програмата "Десетилетие на българското кино" продължава с "Пазачът на мъртвите", който зрителите могат да видят в "Дом на киното" на 13 октомври 2010 г. Филмът на Илиян Симеонов ще бъде представен от актьорите Ицхак Финци, Владимир Георгиев и Диана Добрева, както и от Димитър Гочев, продуцент на лентата.
Програмата "Десетилетие на българското кино" е включена в извънредния "семестър" на инициативата "София Филм Фест за учащи" и представя 34 български игрални филма, произведени в периода 2000 - 2009. СФФУ е програма, която се радва на изключителен интерес от младите хора. Студентите и учениците имат право на безплатен вход. Филмите от "Десетилетието" са всяка сряда от 18.30 часа в "Дом на киното".
На гробището в голям български град живее и работи сериозен 13-годишен сирак - Малкия. Израснал сред мъртвите, той разбира по свой начин живота и лесно разпознава смъртта. На него разчитат и приятелите му - нещастен Старец, бивш политически затворник, който иска вече да умре, и гримьорът на покойниците в гробището - беден Художник, който все още мечтае да нарисува своя шедьовър. Сиракът решава да им помогне - след като човек цял живот е живял като куче, заслужава поне да умре щастлив.
...

Продължава
Брус Уилис, Морган Фрийман, Хелън Мирън и Джон Малкович са звездите в експлозивната екшън-комедия "Red", побългарена с колоритното заглавие "БСП - Бесни Страшни Пенсии".
Франк Моузес (Брус Уилис) е бивш агент на ЦРУ, който се опитва да води нормален живот след оттеглянето си от активна служба. Спокойното му ежедневие е прекъснато от отряд наемни убийци, които се опитват да го премахнат. Тайните, които той и останалите му бивши колеги Джо (Фрийман), Марвин (Малкович) и Виктория (Мирън) пазят, ги правят топ мишени за новото ръководство на Управлението.
Обвинени за убийство, което не са извършили, сега те трябва да оставят разногласията в миналото и използвайки целия си натрупан опит и хитрини да бъдат винаги крачка пред преследвачите, ако искат да оцелеят. В компанията на чаровната Сара (Мери-Луиз Паркър), към която Франк е дълбоко привързан, екипът от бойни "пенсионери" се отправя на мисия да проникне в сградата на ЦРУ, където ще открие една от най-големите конспирации в историята на САЩ.
...

Продължава
"Ние, долуподписаните режисьори и продуценти на филмите, включени в програмата на Фестивала на българския игрален филм "Златна роза", напускаме фестивала в знак на протест, защото не можем да се примирим, че законодателната и изпълнителната власт в България, многократно нарушават Закона за кино.
Не можем да приемем, че след повече от година лъжи и обещания, правителството отново няма да изпълни поетите ангажименти, за финансиране на Българско кино. Правителствената политика убива българското кино, а не може да има България без българска култура. Ако министърът на културата не е в състояние да приложи закона за кино, смятаме, че той трябва да се оттегли от поста си."
...

Продължава
Документалният филм "Русенска кървава сватба" пресъздава трагичните събития в Русе, разиграли се в България преди 100 г. на Сирни Заговезни. Тогава, на 28 февруари 1910 г., се стига до кървави сблъсъци между армията и гражданството, отнели живота на 18 души, тежко ранените са над 60. В основата на целия конфликт е любовта между българина Юрдан Стефанов и непълнолетната туркиня Саафет Мехмедова, пламнала във възможно най-неподходящото време на "голямата политика" - преди посещението на българския цар Фердинанд в Цариград. Посещението е трябвало да доведе до потвърждаване на българската Независимост от страна на султана и уреждане на финансовите спорове между България и Турция. Историята на Юрдан и Саафет, която без малко не изправя България на прага на гражданска война и има силен отзвук в чужбина, е от историите, които липсват в учебниците, може би поради своята "политическа некоректност".
Целта на филма "Русенската кървава сватба" е не само да възкреси една забравена страница от българския ХХ в., а да насели историята отново с хора. Случилото се на "Кървавите русенски Заговезни" през 1910 г., е от историите, които разчупват представата за миналото като поредица от битки, връщайки ни към една от най-красивите любовни драми на отминалото столетие, белязана от характерния за епохата стил Шантеклер.
...

Продължава
2010-та е годината на българското кино. Обещанието, което Международен София Филм Фест и Национален филмов център дадоха на киноманите и професионалистите в началото на годината, беше за срещи с повечето от най-стойностните български филми, създадени през последното десетилетие.
Програмата "Десетилетие на българското кино" е включена в извънредния "семестър" на инициативата "София Филм Фест за учащи" и представя 34 български игрални филма, произведени в периода 2000 - 2009. СФФУ е програма, която се радва на изключителен интерес от младите хора. Студентите и учениците имат право на безплатен вход. Филмите от "Десетилетието" са всяка сряда от 18.30 часа в Дом на киното.
"Време за жени" на 22 септември 2010 г. ще представят режисьорът и сценарист Илия Костов и актрисите Катерина Евро и Биляна Петринска.
Скучен и еднообразен е делникът в малко провинциално градче на брега на големия син Дунав. Като прибавим характерните битови неволи, безработицата и безпаричието, се очертава тягостна история, ако жанрът не е комедия и главните героини не са жизнерадостни жени, които търсят нетрадиционен начин да излязат от задушаващото "живуркане".
...

Продължава
Сюжетът на "HDSP: Лов на дребни хищници" разказва за Михаил (Владимир Георгиев) с прякор Лимката, който е влюбен безнадеждно, но има проблем с комуникацията с връстниците си. Той се запознава с група тийнейджъри и четиримата наивно решават да изкарат лесни пари. Младежите не подозират, че един непознат с тъмно минало и проблемно настояще ще преобърне живота им.
Зрителите ще навлязат в един колкото познат, толкова и енигматичен свят на подрастващите, изпълнен с авантюристичен дух, с трепетите на първата любов, с цената на истинското приятелствo и неочаквани сериозни перипетии.
Режисьор и продуцент на филма е Цветодар Марков. Той е завършил НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" в специалностите "Актьорско майсторство" и "Кино и телевизионна режисура". "HDSP: Лов на дребни хищници" е дебютният му пълнометражен филм като продуцент и режисьор.
Сценарият е дело на Христиан Ночев, сценарист и режисьор на филми и телевизионни предавания ("Граница", "Коледата е възможна", "Ку-Ку", "Шоуто на Слави" и др.) Оператор е Антон Бакарски. Сред постиженията му е "Открадната светлина" ("Svetlana’s Journey"), с награди за най-добър късометражен филм от 9th Hollywood Film Festival и от International HD Festival в Лос Анджелис през 2005 г.
...

Продължава
Писателят Робърт Харис и Роман Полански заснемат напрегнатия трилър в период, в който режисьорът е "затворник на миналото си". В позиция близка до съдбата на един от главните герои, Полански без колебание се захваща с проекта - разказ за свят, в който на различни нива се преплитат тайни, власт, интриги, секс и литература. Свят, където нищо и никой не е както изглежда. Юън Макгрегър е писател в сянка, нает да напише мемоарите на бивш британски премиер - Адам Ланг (Пиърс Броснан), след като предшественикът му загива при злощастен инцидент.
Филмът е екранизация по романа "Сянката" на Робърт Харис. След излизането на книгата критиката незабавно открива сходствата между героите и бившия британски премиер Тони Блеър и съпругата му Чери. Приближен на семейство Блеър от години, Харис отрича да е ползвал информацията, до която е имал достъп по време на кариерата си на Даунинг стрийт.
"Според мен темата е универсална и по един особен начин филмът е изследване на властта. Особено ме вълнуват лидерите, които са изгубили властта си, независимо дали става дума за Ричард Никсън или Маргарет Тачър. Как се приспособяват? Какво отвежда една личност до върха и какво е усещането да изгубиш влиянието си?", споделя Харис.
...

Продължава
Взаимният интерес на киното и психоанализата започва още от тяхната почти едновременна поява на бял свят през 1895 г. Психоаналитични концепции като тази за подсъзнателното навлизат в киното в най-различни варианти и допринасят за формирането на цели жанрове. А в резултат на изследванията на психоанализата през последните десетилетия бе създадена прецизна методика за филмов анализ. В рамките на Празниците на изкуствата Аполония в Созопол български, германски и британски психоаналитици, кинотворци и учени ще помислят заедно по въпроса какви бури от чувства предизвиква киното в нас и как ни помага то да разберем света – и да го омагьосаме. Участието на Германия се изразява и в прожекцията на филма на Ханс-Кристиян Шмид "Бурята", който описва обществените промени както в постсоциалистическото пространство, така и в процеса на създаване на европейско общество. Авторите на идеята д-р Вивиан Праматаров-Хамбургер и проф. д-р Андреас Хамбургер от години работят по проекта "Кино и психоанализа" на Академията за психоанализа и психотерапия в Мюнхен и Музея на киното в баварската столица.
...

Продължава
Продуцентът Майкъл Бей ("Армагегдон", "Пърл Харбър") продължава да придава хорър емоция в Холивуд с новия си филм "Аз съм номер 4". По мотиви на книгата, носеща същото заглавие, продуцентът и режисьорът Ди Джей Карузо ("Трансформърс", "Дистърбия") започнаха снимките на филма, чиято премиера се очаква да бъде през 2011 г. Сред актьорите се отличават имената на новоизгряващата холивудска звезда Алекс Петифър, красивата Диана Аргон ("Герои", "Вероника Марс"), Тимъти Олифънт ("Да изчезнеш за 60 секунди"), както и познатата ни от "Чиракът на магьосника" млада актриса Тереса Палмър.
Трима вече са мъртви. Кой е номер четири? Джон Смит - необикновен тийнейджър, опитващ се да скрие своята извънземна същност (Алекс Петифър), се опитва да избяга на банда безмилостни врагове, изпратени да го унищожат. Сменяйки личността си, той се премества от град в град заедно със своя пазител Хенри (Тимъти Олифънт). Джон винаги е новото хлапе в града, чието минало остава в сянка. В малко градче в щата Охайо, което сега е негов дом, Джон преживява събития, които променят живота му - среща първата любов (Диана Аргон), открива нови способности и силна връзка към други млади хора, които споделят неговата невероятна съдба.
...

Продължава
Свежа анимационна комедия на 3D ще зарадва българските фенове тази есен. "Алфа и Омега" с голямо чувство за хумор ни доказва, че законите в природата не винаги важат. Историята проследява живота в глутницата Кейт и Хъмфри - два вълка, които нямат нищо общо помежду си. Кейт е Алфа вълк - за нея дисциплината, дълга и отговорностите са всичко. Хъмфри е Омега вълк - приятелите,  забавленията и лекомислените постъпки са най-важното в живота му. Според неписаните законите на вълците, представителите на алфа и омега никога не се смесват, сприятеляват и събират по двойки.
Като дъщеря на водача на западната глутница, Кейт трябва да се омъжи за Гарт, Алфа син на лидера на източната глутница. Този брак не следва законите на любовта, а цели да скрепи отношенията между двете враждуващи иначе глутници. Бракът между двамата е осуетен, след като незабелязано от никого, Кейт и Хъмфри са прибрани от рейнджъри и преместени от техния дом в Джаспар парк, Канада в друг парк - в Айдахо, САЩ.
...

Продължава
Сам Уортингтън ("Аватар") и ("Сблъсъкът на титаните") ще изненада феновете с ролята си на израелски агент от Мосад. В "Неуредени сметки" Уортингтън, Джесика Частин ("Вероника Марс") и Мартoн Цокас ("Алиса в страната на чудесата") са елитни тайни агенти от Мосад. Техните възрастни персонажи са изиграни от холивудските знаменитости - Кийрън Хиндс ("Любов по време на война"), носителката на Оскар Хелън Мирън ("Кралицата") и Том Уилкинсън ("Писател в сянка").
Лентата разказва историята на тайна мисия в Източен Берлин, чиято цел е да бъде заловен и осъден нацистки лидер, известен като Хирургът от Биркенау. Тайните агенти трябва да заловят доктора, за да бъде екстрадиран в Израел, но плановете се объркват и той намира смъртта си по улиците на града. 30 години по-късно се появява човек, който твърди, че е този доктор. Вече възрастната Рейчъл Сингър (Хелън Мирън) трябва да се върне в Източна Европа и да разбере истината. Сломена от неочаквания обрат на нещата и спомените отпреди 30 години, Рейчъл тръгва на последната си мисия, чиято цел е да разчисти старите неуредени сметки.
...

Продължава
Създателят на емблематичните ленти "6-то чувство" и "Неуязвимият" М. Найт Шаямалан разказва фентъзи история за епичната битка между четирите стихии: Въздух, Вода, Земя, Огън. Ненадейно владетелите на Огъня започват брутална война срещу другите три нации. Изминава цяло столетие без да се появи надежда, че пътят на разрушението може да бъде променен. Чрез смелостта и куража си в битките, Аанг (Ноа Рингер) открива, че е единственият Аватар, който притежава силата да владее и четирите стихии. Аанг се съюзява с Катара (Никола Пелтц) - повелителка на водата - и нейния брат Сокка (Джаксън Ратбон), за да възстановят баланса в техния разкъсван от войни свят.
С впечатляващи визуални ефекти и силна актьорска игра на младите изгряващи таланти Ноа Рингер, Никола Пелтц, Джаксън Ратбон и Дев Пател ("Беднякът милионер"), филмът разкрива свят, разкъсван от война. Единствената надежда е предсказание за появата на Аватар, който ще донесе мир.
...

Продължава
През 2010 година за първи път наградите на Филмовата Академия за ярки постижения във филмовото изкуство в България се присъждат от цялата кинематографична общност. Те се явяват продължение на традицията с наградите на Съюза на българските филмови дейци. За призовете на Филмовата Академия за 2009 година се състезаваха 11 игрални, 26 документални и научнопопулярни и 5 анимационни филма, имали публичен показ в България през периода между 1 януари и 31 декември 2009 година.
Официална церемония по награждаването на победителите се проведе на 14 юли 2010 г.
Само и единствено в "Дом на киното" почитателите на българското кино имат възможност да видят наградените ленти.
Най-добрият пълнометражен български филм за 2009 година - "Източни пиеси" на режисьора Камен Калев, беше показан отново на 25 юли. Дебютът на Калев добави в колекцията си от десетки фестивални награди от целия свят и три награди на Българската Филмова Академия - за игрален филм, за режисура на игрален филм и за игрален дебют.
...

Продължава
Добре дошъл на борда на "Future Shorts". Готов ли си за околосветски полет с филмовата програма на най-големия световен фестивал за късометражно кино и анимация, който ще те отведе от САЩ до Малайза и от Великобритания до Хърватия. Светът е събран в юнския брой на "Future Shorts" и програмата се казва … "Ейяфятлайокутл". Опитай се да произнесеш или просто си вземи билет за юнската програма, в която ще видиш: шокиращото музикално видео на M.I.A. "Born Free", един слънчев и мързелив ден, в който е лесно да бъдеш щастлив "Tulum" и трогателната стоп моушън анимация - "Heartstrings".


ФИЛМИ

27 юли, вторник, 21:15 - Пловдив, Конюшните на царя, Стария град
В случай на лоши метеорологични условия планираната прожекция на Future Shorts Пловдив на 27 юли (вторник), от 21:15 часа, ще се проведе в club Soho на ул. Лейди Странгфорд 5
...

Продължава
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>
 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас