Търсене
Критерий за търсене: Намерени са 27 резултата.
Етикет: Танц Подредба по 
На 17 април в столичната зала "Христо Ботев" се проведе четвъртата среща на Национален фестивал "Хоро се вие, извива".
Любителски клубове за народни танци от цялата страна и ентусиазирана публика изпълниха пространството с много пъстрота, енергия и весело настроение.
За поредна година събитието се проведе с идеята за популяризиране и запазване на българската танцова фолклорна идентичност.
Според правилата за участие в събитието можеха да се включат всички танцови групи, изучаващи народни хора. Основното условие беше участниците да са любители, като нямаше възрастови ограничения. Всяка група трябваше да изпълни две хора по свой избор, като едното от тях да бъде от съответния регион на участниците.
Съставите бяха оценявани по най-различни критерии: стил и характер на изпълненията, автентичност, атрактивност, импровизация, която трябваше да проявят при надиграване с шопска и тракийска ръченица.
Голямата награда грабна клуб за народни танци "Фолклорика". Сред съставите се откроиха и участниците от "От извора", които зарадваха публиката с атрактивно изпълнение.
Събитието беше организирано от НЧ "Димитър Динев", гр.София.
...

Продължава
Традиционно се смята, че в България теченията в сферата на изкуството идват със закъснение. Че сме в периферията на културна Европа не само географски, но и духовно.
Фестивалът за съвременен танц и пърформaнс "Антистатик" опровергава това схващане вече трета година.
В предишните две издания бяха показани над 17 представления от световната и българската сцена, а посетителите наброяваха над 3000 души. "Антистатик" ще продължи да се появява през април всяка година.
Тази година фестът ще се проведе в периода 8-12 април (четвъртък-понеделник), в Червената къща, кино "Влайкова" и Младежки театър "Николай Бинев".
Фестивалът ще предложи своето виждане за разбиване на инерцията и ще запълни празното поле на липсващо културно събитие в София през пролетта. Той не се фокусира единствено върху български танцови проекти, а разширява погледа на българската публика.
"Фестивалът е манифест на желанието да се изразяваме като се движим радикално", споделят организаторите - Б brain С store П project - склад за креативни концепти, Асоциация "ИнформБюро" и Центърът за култура и дебат "Червената къща".
...

Продължава
Софийска опера и балет ще открие новия сезон с "Цветята на малката Ида" по едноименната приказка на Ханс Кристиян Андерсен.
Представлението е част от детската образователна програма "Отиваме на опера", която включва постановки, специално подготвени за малките зрители.
Премиерата на "Цветята на малката Ида" e на 1 октомври от 11.00 часа. Следващите спектакли са на 2, 3 и 4 октомври от 11.00 ч.
Продукцията е съвместно разработена от Национална опера и балет - София и балетна школа "Маша Илиева".
Режисьор на постановката е Мария Илиева, която използва в своята хореография музикални фрагменти от Шопен, Гуно, Вебер, Луиджини, Понкиели, Байер.
Малки и големи балетни звезди ще танцуват за своите връстници и приятели. Участват солисти от Националния балет, от НУТИ и от Детска балетна школа "Маша Илиева".
Какво се случва в балетната приказка за деца "Цветята на малката Ида"?
В стаята на малка китна къщичка се намират Ида и нейната майка. Майката на малкото момиченце полива цветята, а то си играе с любимата кукла. Влиза брадовчед му, който носи букет за домакинята. Той решава да забавлява малката Ида и си измисля една невероятна история...
...

Продължава
Историята на човешката еволюция, режисирана от Орелиан Бори и изтанцувана от Пиер Ригал – двама от големите концептуалисти на съвременния френски танц. Това е третото поред предложение в програмата на "Sofia Dance Week". Одисея, философска притча и научна фантастика едновременно, "Ерекция" проследява дългото пътешествие от човека-животно до социалния човек през всичките му виртуозни обрати, проби и грешки. На сцената заедно с Ригал играят също светлината, с изненадваща и радикална намеса, звукови и видео ефекти, произвеждани на живо.
Орелиан Бори е основател, творчески директор и хореограф на феноменалната танцова компания CIE 111 (виж Sofia Dance Week 2008) и пионер на съвременното френско цирково изкуство. Учи физика и архитектурна акустика, прехвърля се в специалност кино и накрая завършва обучението си с актьорско майсторство и жонгльорство в театър "Тату" на босненеца Младен Материц. Когато събира CIE 111 Бори има идея за един проект (Трилогия на пространството, вдъхновен от основни геометрични понятия) и интересно хрумване да смеси съвременно изкуство, кино, музика, рисуване и технологии по нови, неопитвани досега начини до пълно размиване на границите. Това е и езикът на CIE 111, бурно аплодиран по всички световни сцени – жестовете на модерния градски живот, кинетика, оптически илюзии, жонглиране, акробатика, театър, танц, причудлива сценография и лекo, приятно чувство за хумор.
...

Продължава
"Време място" е изложба на Светлана Мирчева и Кадер Музачи, която ще бъде показана в Нощта на музеите и галерите на 2 октомври в artnewscafe. Проектът представя три видео творби "Ръчен часовник", "Площад Сан Видал", "Teleport station", които изследват отношението ни към "абстрактни" понятия като времето и пространството. Изложбата цели да постави въпросите: Доколко времето и мястото, на които принадлежим, ни определят? Принадлежим ли им наистина? Как те въздействат на възприятията ни? Какво променят?
Кадер Музачи е на 24 години от Косово. Живее и работи във Виена. Следва в Академията по изящни изкуства, специалност След-концептуално изкуство във Виена, завършил е Факултета по изящни изкуства в Прищина. Притежава наградата "Артист на утрешния ден" на Националната художествена галерия, Прищина. Има четири самостоятелни изложби и има участия в много сборни изложби.
"Един ден докато пиех кафе с мой приятел - философ, който често ми задава въпроси за времето, мястото, за промените и за най-новата история на изкуството, изпитах необходимост да изтрия "мястото" и "времето" и като жест на единомислие взех ръката му и му показах това фигуративно, а по-късно заснех тази част от разговора ни във видео, озаглавено "Ръчен часовник"
...

Продължава
Френският спектакъл "Асфалт" на хореографа Пиер Ригал ще открие тазгодишното издание на фестивала за съвременно танцово изкуство "Sofia Dance Week" на 24 септември.
В програмата  са включени едни от най-известните имена от света на танца, както и няколко от най-интересните спектакли, гастролиращи по международните сцени.
Фестивалът ще се състои от 24 септември до 01 октомври на сцените на Софийската опера и балет и Театър "София".
Според запознатите "Асфалт" гребе с пълни шепи от градския живот и директно го изсипва на сцената. Главни герои в него са 5 хип-хопъра, които пресъздават градската джунгла с равни порции насмешка, ирония, цинизъм, поезия и изящество.
На фона на огромен блок светлина като в комикс се прожектират, надбягват и преобръщат надолу с главата градски митове и легенди, клишета и стереотипи. Вечните герои на улицата разиграват своите истории за любов, война, революции, слава, красота.
Пиер Ригал е хореограф и концептуалист на спектакъла.Той започва да танцува на невъзможно късните 29. Преди това е обещаващ международен състезател на 400 метра бягане с препятствия, но всъщност завършва математика и икономика в Барселона и кино в Тулуза. След университета започва да режисира документални филми и музикални клипове, междувременно получава травма и се налага да прекрати кариерата си като бегач. По неясни и за него самия причини избира танца като заместител на спорта.
...

Продължава
Световноизвестният танго танцьор и хореограф Густаво Русо пристига в България с двадесет от най-добрите аржентински артисти, танцьори, музиканти и певци.
Почитателите ще могат да се насладят на едно оригинално и модерно шоу, изпълнено с комбинация от традиционно танго, класически балет и модерни танци.
Спектакълът "Tango Seduccion" e разделен на три различни сцени, в които танцьорите ще представят три подхода, свързани с културата и историята на тангото.

...

Продължава
Етикети: Събития Танц
<< Начало < Предишна 1 2 Следваща > Край >>
 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас