Търсене
Критерий за търсене: Намерени са 15 резултата.
Етикет: Книга Подредба по 
Легендарният немски режисьор Фолкер Шльондорф ще бъде специален гост на София Филм Фест. Неговото присъствие в София е още един от подаръците на Европейската филмова академия за юбилейното издание на СФФ. Визитата му е организирана в партньорство с издателство "Колибри" и Гьоте-институт.
Фолкер Шльондорф е един от най-продуктивните европейски режисьори, известен с творбите си на няколко поколения киномани по цял свят. У нас той ще представи книгата си "Светлина, сянка и движение. Моят живот и моите филми", която излиза като част от поредицата "Амаркорд" на издателство Колибри, и режисьорската версия на шедьовъра му "Тенекиеният барабан", представена за първи път в Кан през 2009.
Заснет по едноименния роман на Гюнтер Грас, "Тенекиеният барабан" е разказ за възхода и рухването на Третия Райх, видян през очите на малкото момче Оскар. Той е необикновено дете - отказва да се роди, докато майка му не го съблазнява с обещание за тенекиен барабан като подарък за третия му рожден ден....

Продължава
Джийн Хейнър има дългогодишна практика като учител и консултант по фън шуй и физиогномика: техниките за разчитане линиите на лицето. Опирайки се на своето 25-годишно познаване на древните китайски принципи за равновесие и здраве, тя се стреми да направи тази мъдрост приложима в нашия модерен свят. Основен момент в работата й е откриването на начини, по които хората да заживеят в хармония с истинската си природа; да имат безстрашно и състрадателно сърце.
Древните китайци вярвали, че духът и характерът на човека са изписани на лицето му. Чертите на лицето обясняват защо мислим, чувстваме или действаме по съответния начин. Китайското изкуство на физиогномиката се опира на същите принципи, които са послужили за основа на акупунктурата и китайската медицина. Това е сложна система, която се е развивала и усъвършенствала повече от 3000 години. Книгата "Лицето като огледало" задълбочено разглежда основните елементи: вода, дърво, земя, метал и огън, и ни помага да открием към кой елемент принадлежим. Изкуството да четеш по линиите на лицето дава отговор на най-важния въпрос в живота на човека: Кой съм аз и какво е моето призвание?
Авторката Джийн Хейнър е женена за китаец и дълги години е живяла в Китай. Книгата й се основава на древните китайски принципи за хармония и баланс между духа и тялото, но осъвременени и адаптирани за западния читател. Целта й е да даде практични и лесни напътствия как да разберем истинската си същност и да намерим ключа към съдбата си.
...

Продължава
Етикети: Събития Книга
Фондация "Развитие" и галерия "Сариев" ще представят в Аrtnewscafe на 27 ноември, петък дебютния роман на Десислава Димова "Портрет на художника като млада", номиниран за наградата на фондацията.
Елисавета Консулова-Вазова е една от първите жени художници в България. Твори в началото на 20 век и е сред представителите на българския импресионизъм. В книгата тя се превръща в прототип на съвременна художничка от 21 век, която заменя импресионистичните търсения с живопис от маркова козметика.
Образите, които съпътстват приключенията на героинята, са репродуцирани в началото на книгата като въведение и разказват една паралелна история за свeта на въображението на съвременния художник.
Не е нужно да познаваш специално съвременното изкуство или да си много навътре в интригите и междуособиците от родния художествен живот, за да харесаш този роман. Достатъчно е да изпитваш поне малко вълнение от класическата живопис, да имаш отворени сетива за съвременните капризи на изкуството и малко съпричастност към женската суета.
И нищо да не разбираш от изкуство, срещата със съвременната Елисавета е ориентир в суматохата от философии, революции, канони, фетиши и образи наследени от модернизма на 20 век.
...

Продължава
На 22 октомври от 19.00 ч. в Салон "Четвъртък" в Сатиричен театър ще бъде представена книгата на Веселина Гюлева "Свидетелства" (изд. "Изток - Запад").
"Всичко започна от една снимка, на която дядо ми Ангел Гюлев заедно със свои сълагерници от "Богданов дол" са запечатали освобождаването си пред обектива. Годината, отбелязана старателно от баба ми на гърба на снимката, е 1948. В съсредоточените погледи на осмината мъже от снимката има толкова мъка, ръцете им са така тежко отпуснати, дрехите им са толкова вехти и опърпани, че не можеш да си ги представиш като предишните ведри, усмихнати, предприемчиви хора.
По някакъв начин напомнят герои на Солженицин. Може би защото са брадясали и в очите им е стаено гордото чувство на обреченост, може би защото всички те са били с професии, важни за обществото – учители, адвокати, лекари, зъболекари, които в този момент са запокитени извън него и не знаят дали отново ще намерят мястото си. Когато видях тази забравена отдавнашна снимка, реших, че трябва да направя нещо, за да се запазят спомените за дядо ми, за баща ми и майка ми.
Започнах да разказвам за снимката на приятели и познати и някой ме подсети, че бих могла да издиря и да запиша хора, които са се сблъскали с насилието на тоталитарната система, преживели са го и го помнят. И досега съм убедена, че устният непосредствен разказ на човек е най-точното свидетелство за времето.
...

Продължава
Родена в Малави, Африка, Мишел Пейвър се премества във Великобритания, когато е на тригодишна възраст. Тя израства в Уимбълдън и след като завършва биохимия в Оксфордския университет, следва право и става съдружник в голяма юридическа фирма в Сити.
Авантюристичният дух и любознателността към праисторията карат бъдещата писателка да изостави кариерата си на адвокат и да се посвети на писането на книги. Първите романи на Мишел Пейвър са за възрастни и се радват на топъл прием. Страстен любител на животните и природата, тя започва да пише детско-юношеската фентъзи серия "Хроники на древния мрак", в която действието се развива преди 6000 години. Проучванията й за книгите я отвеждат в Скандинавия, Еквадор, Перу и Южна Африка, както и до изчитането на множество материали по археология и антропология. Още за първия роман "Вълчият брат" Мишел Пейвър получава аванс от 2 800 000 британски лири. Вестник "Таймс" го избира за детско-юношеска книга на годината (2004). Сюжетът привлича вниманието и на Холивуд. Американското студио "Фокс" купува филмовите права от името на продуцентската компания на Ридли Скот за серията й от 6 книги.
Известният американски режисьор и продуцент казвa: "Мишел е създала свят, какъвто никога преди не сме виждали в друг филм."
Подготвяйки книгите от серията "Хроники на древния мрак", Мишел Пейвър преброжда 500 км сред финландските гори и Лапландия.

...

Продължава
Поли Муканова е родена на 23.05.1980 г. в София. Завършва специалност "Българска филология" в Софийския университет "Св. Климент Охридски" (2004). През 2005 г. се дипломира в магистърската програма "Литературата – творческо писане" с проекта "Самоличност – дневници (2000 - 2005)". Магистър по философия – модул "Онтология" (2006). В момента е докторант в СУ "Св. Климент Охридски", Философски факултет.
Дебютната й стихосбирка "Мигови в кибритена кутийка" (2009) излиза на македонски в превод на Зоран Якимовски.
Книгата съдържа в себе си цялостен поетичен свят и носи специфично настроение. В "Мигови в кибритена кутийка" на чист поетичен език, необременен от "специални ефекти", са засегнати разнообразни теми от любовта и живота до писането и смъртта. Впечатление прави библейската образност и най-вече екзистенциално напрегнатото позоваване на фигурата на Йоан Кръстител. При по-внимателно четене се откриват фини препратки към постмодерната философия и психоанализа, която тук е успешно преведена на езика на лиричното преживяване. Метафорите включват и музика, теоретична физика, история, както и един от най-важните въпроси: Дали "аз" и "ти" са само празни местоимения и каква е езиковата химия на любовта?
...

Продължава
Димитър Зашев е преподавател в катедра Културология при Философски факултет на СУ "Св. Климент Охридски". Автор е на философската книга "Естетически отклонения". Като доцент по философия  той е известен със своите авторски текстове в тази сфера, както и със забележителните си преводи на "Битие и време" на Хайдегер и "Хаос и форми" на Дьорд Лукач. Димитър Зашев обаче обогатява българския език не само със своите точни и оригинални философски термини. Както сам казва, той се занимава "ексклузивно" с поезия и за него тя е на първо място. След първата му стихосбирка "Лèта и цвят" (2003) читателите вече могат да намерят и втората от издателство "Алтера".
"Оцелели рими" е определяна като много емоционална и разнообразна книга. В своите четири цикъла – "Загадка", "Самота и тишина", "Литургично" и "Устременост" – стихосбирката съдържа най-различни по своето звучене творби – от младежки опити до поезия на равносметката. Темите са любовта, скритите философски послания на природата, етическите прозрения на интелектуалеца.

Продължава
Романът "Книга за бамбука" е интелектуално-поетично пътешествие в средновековието на Япония и Китай.
Древната японска притча за момичето родено в бамбука е само приказното начало на една полуизмислена, полуистинска история. Владислав Баяц, без излишен екстаз, води читателите през културата, етнографията и философията на дзен будизма на Япония. В маниера на добрата криминална история протичат напрегнати ситуации и дворцови интриги до края, когато изплува суровостта на запазването на властта и нейният огледален образ в лицето на изкушението и медитацията в манастира – вечната борба между светското и духовното.
"Книга за бамбука" прилича на японска рисунка с туш, която незабележимо потвърждава, че важните неща остават зад или извън езика и не могат да се изразят чрез него.
Необикновен роман в три части – "Книга за бамбука", "Междусловие" – есе за разказаната история и истината за бамбука и "Речник" с голяма разказвателно-енциклопедична стойност.
...

Продължава
"Анонимни жития" е прозаичният дебют на поета Йордан Велчев. Както всички други негови книги, и тази е посветена на Пловдив. Тя отразява обществения живот в града, а по непряк начин и в цялата страна през първите десетилетия на XIX век. Разказът е исторически, но есеистично пречупен през индивидуалността на автора и опоетизиран.
Йордан Велчев е съсредоточил повествованието си около хора, чиито имена историята високомерно е подминала, но житията на които въплъщават могъщия дух на епохата преди Освобождението – време на национално осъзнаване и борба за църковна независимост.
Книгата създава детайлна картина на Пловдив във всяко отношение – в нея дори звучи езикът на българското Възраждане. Не случайно подзаглавието й е "Предтечите на Българския Великден" като една реплика към емблематичния труд на Тончо Жечев.
Йордан Велчев е роден на 3 април 1949 г. в Пловдив. Завършва история във Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий". Работил е като историк, главен художествен ръководител на Регионален телевизионен център – Пловдив, редактор на сп. "Военно-исторически сборник" при Военно издателство – София. Живее в родния си град. Пише поезия, есеистика, автор е на изследвания върху взаимоотношенията  на цивилизациите в контекста Изток – Запад, на сценарии за документални филми.
...

Продължава
Издателство "Алтера" представя книгата "Човешкото петно" на Филип Рот. Преводът от английски е на Надежда Радулова.
Романът разказва историята на застаряващ професор по класическа филология Колман Силк, който е принуден да се пенсионира, когато колегите му заявяват, че е расист. Цялата истина за престъплението на Силк, както и неговата стряскаща тайна, която е останала скрита от семейство му в продължение на 50 години, са разкрити през разказа на негов съсед и негово алтер его – Натан Цукерман. Той разплита мистерията на силната личност на професора. Това е роман, изпълнен със страх и ярост, който може да се чете едновременно като гръцка трагедия и като задълбочен анализ на обществената и политическата история на съвременна Америка.
...

Продължава
ИК "Хермес" представя "Тайната на свободния човек". Това e третата книга от серия "Прозрения". Автор на изданието е Гай Финли. Той има успешна музикална кариера – композира музика за популярни певци като Даяна Рос, братята Джексън, Били Престън и др. Успехът и парите обаче не му носят щастие и удовлетворение. Гай Финли заминава за Индия и Далечния изток, като живее е надеждата да открие мъдрост и просветление. Впоследствие изоставя кариерата си в шоубизнеса и се отдава на писане. В момента е един от най-известните и уважавани учители по психологическа самопомощ. Автор е на над 30 книги и аудиопрограми за личностнo развитие, сред които "Живот без страх", "Моделирайте съдбата си", "Тайната да бъдеш неудържим" и др.
Книгата "Тайната на свободния човек" е преведена на над 20 езика и се радва на нестихващ интерес повече от десетилетие.
...

Продължава
Етикети: Събития Книга
Издателство "Ера" представя книгата "26 големи загадки най-после решени".
Авторите Пиер Белмар, Жан-Франсоа Намиа търсят отговор на 26 загадки, вълнуващи човечеството и до днес.
Оцеляла ли е Анастасия – дъщерята на руския цар Николай ІІ? Наистина ли се самоубива Мерилин Монро? Какво се случва в Бермудския триъгълник? Кой се крие зад Желязната маска? Какво е отмъщението на Тутанкамон? Съществува ли чудовището от Лох Нес? Отровен ли е Наполеон? Каква е причината за смъртта на Емил Зола? Къде е скрито митичното съкровище на тамплиерите?
Освен отговор на тези интригуващи въпроси в книгата ще откриете и други не толкова известни, но все така загадъчни истории: за убийството на Агнес Сорел, фаворитката на Шарл VІІ, разкрито 554 години след смъртта й, за аферата Пейтел, разследвана лично от Оноре дьо Балзак, за мистерията около съдбата на Наполеоновия маршал Ней и още, и още...
...

Продължава
Фьодор Михайлович Достоевски (1821 - 1881г.) е един от най-известните руски писатели.
Първата му публикувана работа е превод на "Евгения Гранде" от Оноре дьо Балзак (френски писател, считан за един от създателите на класическата форма на романа).
През 1844г. Достоевски започва да пише първата си творба "Бедни хора". Романът е завършен през следващата година.
През 1845 г. се сприятелява с Висарион Белински (1811–1848г.), руски литературен критик и публицист, философ, Николай Некрасов (1821-1878г.), руски поет и литератор и Иван Тургенев (1818 - 1883г.), писател.

...

Продължава
Людмила Филипова е родена на Великден през 1977г. в София.
Тя завършва висшето си образование в УНСС, където се дипломира като бакалавър през 2000 г. Специалността й е "Икономика и управление на индустрията". Предстои й да получи магистърска степен по "Бизнес администрация".
Осем години Людмила работи като специалист и мениджър в областта на маркетинг, PR и медии в едни от най-големите български и международни компании у нас.

...

Продължава
Артър Чарлс Кларк  (1917 - 2008г.) е британски писател и изобретател.
Още от детството си е силно привлечен от паранормалните явления. Сред любимите му занимания са да наблюдава звездите, както и да чете стари американски фантастични комикси. С интерес си купува броеве на списанието "Amazing Stories", в което се публикуват разкази на Хърбърт Уелс, Жул Верн, Едгар Алан По и други фантасти, а любопитството му към необяснимото нараства с всеки изминал ден.
Артър Кларк не може да си позволи универитетско образование. Започва работа като ревизор в комитет по образованието.
Кларк публикува първите си авторски материали в различни училищни списания.
...

Продължава
 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас